c S
Skei napovedal opozorilno stavko v treh koroških družbah skupine Sij 22.11.2018 07:20 Ravne na Koroškem, 21. novembra (STA) - Sindikat Skei je v koroških podjetjih iz skupine Sij - Metal Ravne, Ravne Systems in Zip center - za 29. november napovedal dveurno opozorilno stavko. Z vodstvi družb namreč ni zbližal stališč o zahtevah, ki se nanašajo na zvišanja plač. V skupini Sij menijo, da stavka ni potrebna, saj so aktivnosti na kadrovskem področju v teku.

Dvourna opozorilna stavka bo v teh treh podjetjih potekala 29. novembra med 13. in 15. uro. Če tudi s tem ne bodo uspeli doseči "pozitivnega odgovora" delodajalcev na zahteve, v Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) za Koroško napovedujejo trajajočo stavko do izpolnitve zahtev.

Koroška regijska organizacija Skei si že dlje časa prizadeva za višje plače delavcev in boljše pogoje dela predvsem za tiste, ki delajo v najtežjih pogojih. V sindikatu so prepričani, da dobro poslovanje podjetij omogoča delodajalcem, da delavcem namenijo boljše plačilo.

V prizadevanjih za dogovor je Skei Koroška 25. oktobra organiziral tudi protest na Ravnah na Koroškem. Udeležilo se ga je okoli 500 ljudi, ki so izrazili podporo več zahtevam. Med drugim delavci zahtevajo višje osnovne plače, ustrezno finančno stimuliranje zaposlenih, razumljive plačne sisteme, višja denarna nadomestila za delo v težkih pogojih ter perspektivna in finančno privlačna delovna mesta.

Skei Koroška pričakuje tudi, da v podjetjih, kjer je organiziran Skei, konec letošnjega leta ne sme biti več izplačila minimalnih plač, ampak morajo biti plače višje. Da bi o zahtevah dosegel pozitivne dogovore z delodajalci, je sindikat po protestu v več koroških podjetij opravil pogovore, ki so po besedah predsednika koroške regijske organizacije Skei Vilija Novaka v večini podjetij potekali dobro, zatikalo pa se je v koroških družbah skupine Slovenska industrija jekla (Sij).

Tam sicer tečejo aktivnosti za uvedbo sprememb na kadrovskem področju. Tako so po Novakovih besedah v družbi Sij Metal Ravne obljubili nov plačni sistem, ki bi začel veljati prihodnje leto, predvidoma spomladi. Ker je do takrat več mesecev, je Skei predlagal, da podjetje delavcem, ki so vezani na kolektivno pogodbo, do uveljavitve novega plačnega sistema izplačuje dodatek v minimalni višini 120 evrov bruto na mesec. A se o tem niso uspeli dogovoriti, zato so se odločili za opozorilno stavko.

Skei v družbi Sij Ravne Systems zahteva, da se najnižje osnovne bruto plače s 1. decembrom izenačijo z minimalnimi plačami in da se najkasneje do 1. februarja 2019 vse plače dodatno dvignejo za najmanj pet odstotkov. V invalidskem podjetju Sij Zip center pa je Skei prav tako zahteval, da se s 1. decembrom najnižja osnovna bruto plača izenači z minimalno plačo in da se v določenem roku vzporedno povečajo tudi ostale plače.

Ker v nobenem od omenjenih treh podjetij Skei od vodstev družb do torka ni prejel pozitivnega odgovora, je danes vodstva teh družb obvestil, da bo v teh podjetjih 29. novembra organiziral dveurno opozorilno stavko, so sporočili iz koroške regijske organizacije Skei.

V skupini Sij so že v ponedeljek za STA pojasnili, da v njihovih koroških družbah neodvisno od shoda in podanih zahtev nadaljujejo z izvajanjem aktivnostmi in uvajanjem novosti na kadrovskem področju in da menijo, da napovedana opozorilna stavka 29. novembra ni potrebna, saj so "v družbah skupine Sij vedno pripravljeni na konstruktiven socialni dialog, aktivnosti pa so v teku".

V današnjem skupnem stališču direktorjev ravenskih družb skupine Sij pa so zapisali še, da so v vseh treh družbah po prejetju dopisa s pobudo za skupni sestanek in zaključki po shodu na Ravnah predstavnike sindikata Skei nemudoma povabili in večkrat sprejeli ter z njimi vodili aktiven dialog.

Vodstva družb so, kot navajajo, predstavnikom Skei predstavila tudi aktivnosti družb, ki se dotikajo njihovih zahtev in zmožnosti posamičnih družb, da sem jih približajo oziroma jih izpolnijo. Obe največji družbi sta na zahteve sindikatov tudi pisno odgovorili s predlogi in odgovori za vsako posamično zahtevo.

Direktorji omenjenih treh družb tako glede na pripravljenost na dialog, predstavljena dejstva o poslovanju družb in kadrovske projekte, ki jih izvajajo, ter glede na ponujene rešitve menijo, da napovedana stavka ni upravičena.

Ob tem navajajo še, da sindikati pred vodstva postavljajo vedno nove zahteve. Ne glede na vse pa verjamejo, da bodo s sindikati dosegli za vse strani sprejemljiv dogovor in da bo opozorilna stavka odpovedana.