c S
Kandidatki za generalno sekretarko RKS Brunskoletova in Tominova 22.11.2018 07:20 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Glavni odbor Rdečega križa Slovenije (RKS) je za decembrski zbor članov pripravil seznam kandidatov. Za predsednika se bo kot edini kandidat potegoval Alojz Kovačič, za podpredsednico pa tudi kot edina kandidatka Belinda Ladiha. Za mesto generalnega sekretarja RKS so na seznam kandidatk uvrstili Renato Brunskole in Cvetko Tomin.

Kot je za STA povedala podpredsednica in zastopnica RKS Irena Nečemer, je za mesto generalnega sekretarja za štiriletni mandat prispelo sedem vlog, od teh jih je šest ustrezalo razpisnim pogojem, v ožji krog pa so se uvrstili trije kandidati.

Glavni odbor se je odločil, da bo zboru članov v imenovanje predlagal dve kandidatki za mesto generalnega sekretarja, in sicer aktualno generalno sekretarko RKS Renato Brunskole, ki se ji mandat izteče 15. decembra, ter obramboslovko Cvetko Tomin iz Globokega.

V RKS bodo 20. decembra na zboru članov izvolili predsednika, ki bo RKS vodil do konca junija prihodnje leto, in za nov štiriletni mandat imenovali generalno sekretarko. Junija bodo namreč na rednem zboru članov RKS volili vse organe RKS in tudi novega predsednika.

Organizacija pa je trenutno brez predsednika, saj je zaradi notranjih nesoglasij junija z mesta predsednika RKS odstopil Dušan Keber.

Glavni odbor RKS je septembra razrešil zakonitega zastopnika RKS Kovačiča, uradno zaradi statuta, ki da ne dopušča dveh zakonitih zastopnikov. Kovačič je ostal član glavnega odbora, edina zakonita zastopnica RKS do izvolitve novega predsednika je zdaj Nečemerjeva.