c S
Pred vlado danes predlog zakona o izvrševanju proračuna 22.11.2018 08:44 Vlada ima danes na dnevnem redu predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki odgovarja na dodatne obveznosti, ki jih je za leto 2019 prevzela država. Koalicijske stranke so se o njem usklajevale v soboto, ko je ostalo odprto vprašanje glede letnega dodatka za upokojence, ali je predlog finančnega ministra zadovoljiv za vse, pa bo znano danes.

Ker se je vlada z občinami dogovorila za zvišanje povprečnine, bo v letu 2019 potrebnih dodatnih 32,5 milijona evrov, zaradi druge uskladitve pokojnin v jeseni pa še sedem milijonov evrov. Dodatnih šest milijonov evrov odhodkov bo nastalo v proračunu tudi zaradi vzpostavitve novega proračunskega sklada, ustanovljenega za razvoj nevladnih organizacij.

Za izplačilo letnega dodatka za upokojence naj bi bilo po predlogu, ki ga je v sredo na vlado posredoval minister za finance Andrej Bertoncelj, namenjenih 140 milijonov evrov, kar pomeni dodatnih 18 milijonov evrov, izplačan pa bi bil v petih razredih. S tem je minister presekal javna nesoglasja DeSUS in SAB glede tega vprašanja: DeSUS se namreč zdi najbolj pravično izplačilo dodatka v petih razredih, SAB pa si ga želi v treh razredih, vendar bi to zahtevalo več denarja. SAB je sicer v sredo napovedala, da bo glasovala proti noveli, če se koalicija pred sejo vlade ne bo uskladila.

Ker bi se zaradi nastanka novih obveznosti za proračun ali zaradi sprostitve določenih pravic lahko izdatki toliko povečali, da Slovenija ne bi več sledila fiskalnim ciljem, se morajo z novelo zakona določiti tudi ukrepi, ki obseg izdatkov za leto 2019 zmanjšujejo. Eden prejšnjih osnutkov novele zakona je s tem namenom predlagal poseg v družinske prejemke, torej v otroški dodatek, dodatek za velike družine, štipendije in nadomestila za delavke na porodniškem dopustu, a so to namero opustili že pred sobotnim vrhom koalicije.

Naj pa bi v predlogu novele zakona ostale določbe, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom tudi v letu 2019 ne bo usklajevali, s čimer bi država prihranila 16 milijonov evrov, dodatnih 60 milijonov evrov pa bi v proračunu prihranili s podaljšanjem omejitve izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela javnih uslužbencev.

Ljubljana, 22. novembra (STA)
Foto: STA