c S
Svetovne borze v primežu negativnih novic 21.11.2018 15:45 Frankfurt, 21. novembra (STA) - Borze po vsem svetu te dni poznajo le eno pot, in ta vodi navzdol. Vlagatelje poleg političnih tem, kot so brexit, trgovinski spor med ZDA in Kitajsko ter nesoglasja v EU glede italijanskega proračuna, skrbijo tudi slabe novice iz podjetij. Posledice se odražajo na vrednostih indeksov, v New Yorku so že izpuhteli vsi letos doseženi dobički.

V začetku današnjega trgovanja so se tako tečaji vrednostnih papirjev na borzah kot tudi cene nafte nekoliko okrepili. Nato pa je Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) objavila svojo najnovejšo gospodarsko napoved, v kateri piše, da se svetovno gospodarstvo sooča z upočasnitvijo rasti kot posledico napetosti v mednarodni trgovini in zaostrovanja monetarnih politik.

"Široka paleta evropskih delnic se je v torek znižala na svoje najnižje ravni od začetka leta 2017 in medtem ko spremljamo odboj ... trgi ostajajo dovzetni za nadaljnje znižanje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal David Cheetham iz družbe XTB trading group.

Na borzi v Milanu so se sicer tečaji zvišali, tečaj evra pa se je v razmerju do dolarja okrepil, ko je Bruselj po pričakovanjih zavrnil italijanski proračun za leto 2019, ki je predvideval veliko porabo.

V razmerju do dolarja se je okrepil tudi tečaj britanskega funta, potem ko se je britanska premierka Theresa May odpravila v Bruselj, da bi se dogovorila o zadnjih podrobnostih glede izstopa njene države iz EU.

Med delnicami podjetij danes izstopajo Renaultove, ki so se danes podražile za 1,1 odstotka, potem ko so v zadnjih dveh dneh zaradi aretacije glavnega izvršnega direktorja Carlosa Ghosna izgubile več kot devet odstotkov.