c S
Sindikati upokojencev iz držav nekdanje Jugoslavije za ustrezno višino minimalne pokojnine 21.11.2018 15:16 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Zahtevamo minimalno pokojnino v višini, ki zagotavlja kakovostno življenje, so pozvali sodelujoči na današnji regionalni konferenci sindikatov upokojencev v Ljubljani. V skupni izjavi zahtevajo, da vladne politike med drugim zagotovijo pravico do dostopnega javnega zdravstva in krepitev prvega pokojninskega stebra iz javnih sredstev.

"Odločno nasprotujemo temu, da se demografske spremembe in naraščanje števila starejših v raznih analizah, ki so predvsem povezane z vprašanji vzdržnosti javnih financ, prikazujejo kot naravne katastrofe," so opozorili. S tem je po njihovih besedah treba končati, so odločni predstavniki upokojenskih sindikatov iz republik nekdanje Jugoslavije in Italije, ki so se v Ljubljani udeležili 8. regionalne konference sindikatov upokojencev v organizaciji Sindikata upokojencev Slovenije.

Staranje ni bolezen, ki bi jo bilo treba zdraviti, ampak "obdobje življenja, ki je lahko bogato, koristno in produktivno, če zanj zagotovimo potrebne pogoje", so poudarili.

Vlade morajo med drugim zagotoviti dostop do vode, javnega prevoza in digitalnih komunikacij ter sprejeti stanovanjsko politiko, prilagojeno potrebam starejših, so pozvali.

Vlade morajo po njihovih zahtevah ravnati preventivno in zagotoviti ustrezno podporo, da posameznik ne bi izgubil neodvisnosti, prav tako pa morajo zagotoviti kakovostne in dostopne storitve dolgotrajne oskrbe iz javnih sredstev. Poleg tega je treba starejšim omogočiti delo, če to želijo, so v izjavi navedli predstavniki sindikatov upokojencev iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Italije, Kosova, Makedonije in Srbije.

Zavezali so se, da bodo pobudniki razprav in rešitev za pokojninske spremembe, s katerimi bi odpravili revščino med starejšimi. Po njihovem mnenju je treba za ugotavljanje realne vrednosti potrebne višine minimalnih pokojnin v posameznih državah določiti košarico življenjskih potrebščin in storitev za stare 65 let in več. Prizadevali si bodo tudi, da bo vsem, ki ne dosegajo pogojev za upokojevanje in s tem ne pogojev za minimalno pokojnino, zagotovljen pokojninski prihodek najmanj v višini minimalnega dohodka, ki se zagotavlja iz sredstev za socialno varstvo.

Na regionalni konferenci so sodelujoči predstavili težave upokojencev v državi, iz katere prihajajo. Tako so med drugim izpostavili nizke dohodke, s katerimi živijo upokojenci, ponekod pa tudi nepripravljenost vlade, da jim prisluhne, in medijev, da poročajo o njihovih težavah. V Srbiji, kjer minimalna pokojnina znaša 106 evrov in povprečna pokojnina 218 evrov, se bodo predstavniki upokojenskega sindikata zaradi takšnega pristopa oblasti in medijev v prihodnjem letu sami odpravili po državi in predstavljali svoja prizadevanja za boljše življenje upokojencev.

Sindikat upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije je konferenco organiziral ob podpori italijanskega sindikata upokojencev SPI CGIL.