c S
Sloveniji prvič po letu 2011 ni treba na pregled glede gospodarskih neravnotežij 21.11.2018 13:53 Bruselj, 21. novembra (STA) - Sloveniji letos prvič od leta 2011 ne bo treba na temeljit pregled glede makroekonomskih neravnotežij. Letos mora na ta pregled 13 članic EU, je sporočila Evropska komisija v okviru jesenskega gospodarskega svežnja, s katerim je sprožila nov cikel evropskega semestra.

V trinajsterici, ki mora na pregled, so Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Francija, Nemčija, Irska, Italija, Nizozemska, Portugalska, Španija, Švedska, Grčija in Romunija, je sporočila komisija v poročilu o makroekonomskih neravnotežjih.

Poročilo sodi v sklop novega cikla evropskega semestra, procesa tesnejšega usklajevanja proračunskih in gospodarskih politik članic unije pod ostrejšim evropskim nadzorom, ki ga je unija uvedla v kriznih časih leta 2011, da bi preprečila nove krize.

V poročilu o makroekonomskih neravnotežjih komisija opredeli države, ki potrebujejo poglobljeno analizo stanja. V temeljiti analizi, ki jo bo objavila v začetku prihodnjega leta, bo ocenila, ali neravnotežja obstajajo ter ali se zmanjšujejo, vztrajajo ali povečujejo.

Pri tem bo odločila, ali je treba proti kateri članici sprožiti postopek, torej korektivno fazo procesa za preprečevanje in odpravljanje makroekonomskih neravnotežij, uvedenega v finančni krizi s ciljem preprečitve novih kriz. Tega ni sicer storila še nikoli.

V tem primeru bi sicer najprej zahtevala načrt ukrepanja. Če to ne zaleže, lahko sproži dvofazni postopek finančnih sankcij - najprej obrestovani depozit v višini 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda, ki lahko v skrajnem primeru postane globa.

V Sloveniji je komisija v letih 2013 in 2014 ugotovila presežna makroekonomska neravnovesja, a postopka ni sprožila. Nato je vsako leto presodila, da neravnovesja sicer obstajajo, a da niso presežna, in sicer do marca letos, ko je ocenila, da je Slovenija gospodarska neravnotežja odpravila.

Glede na to, da gredo na temeljit pregled vselej avtomatsko tiste države, za katere je komisija pred tem ugotovila obstoj neravnotežij, je bilo današnje sporočilo za Slovenijo pričakovano. Je pa tudi potrditev, da se stanje ni poslabšalo, saj lahko komisija na pregled pošlje katero koli državo, če oceni, da so razmere problematične.