c S
Bulčeva izpostavlja zahtevne in uspešne korake Slovenije v minulih štirih letih 21.11.2018 12:51 Bruselj, 21. novembra (STA) - Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je danes ob objavi proračunskih ocen članic v območju evra novinarje in javnost pozvala, naj pazljivo pogledajo grafe zadnjih petnajstih let in prepoznajo zelo zahtevne, a uspešne korake, ki jih je Slovenija naredila v zadnjih štirih letih. "Samo pogumno naprej," je še poudarila.

Slovenija je po navedbah Bulčeve v zadnjih letih pokazala zelo dobro gospodarsko rast, ki so jo vodile močne investicije in povečanje izvoza, in tudi v prihodnje bo rast javnih investicij imela ugoden vpliv na bruto domači proizvod (BDP).

Komisarko veseli triodstotno povečanje stopnje zaposlenosti in predvideno zmanjšanje brezposelnosti na 5,6 odstotka v tem letu.

Ob tem sicer opozarja, da ne smemo pozabiti na pomembnost vzdrževanja stabilnosti javnih financ in zagotavljanja trajnostne rasti, kar pomeni previdno rast državnih izdatkov - plač in socialnih prejemkov.

Izpostavlja dva vidika, pri katerih Slovenija tvega, da predlagani proračun ne bo upošteval pakta za stabilnost in rast, ki opredeljuje temeljna evropska proračunska pravila.

"Prilagoditi je treba razliko v višini 0,3 odstotka BDP pri državnih odhodkih in razliko v višini 1,4 odstotka BDP pri zmanjšanju dolga do največ 60 odstotkov BDP," je izpostavila komisarka v pisni izjavi za medije.

Zato komisija Slovenijo po njenih besedah opozarja, naj v proračunu za prihodnje leto sprejme vse potrebne ukrepe za uskladitev s paktom za stabilnost in rast ter naj proračun ponovno posreduje komisiji vsaj mesec dni pred predložitvijo v odobritev slovenskemu parlamentu.

"Vabim novinarje in javnost, naj pazljivo pogledajo grafe zadnjih petnajstih let in prepoznajo zelo zahtevne, a uspešne korake, ki jih je Slovenija naredila v zadnjih štirih letih. Samo pogumno naprej, da lahko novo politično, finančno, socialno in gospodarsko stabilnost utrdimo in se uspešno trajnostno razvijamo še naprej," je zapisala Bulčeva.

Slovenija, ki je septembra dobila novo vlado in je v Bruselj poslala osnutek na podlagi predpostavke nespremenjenih politik, je danes iz Bruslja pričakovano dobila oceno, da se sooča s tveganji proračunske neskladnosti.

Komisija sicer pri ocenjevanju članice vselej razdeli na več skupin: skladne s pravili, pretežno skladne in na tiste s tveganji neskladnosti. V isti skupini kot Slovenija so še štiri države. Italija je zaradi resne neskladnosti z evropskimi priporočili razred zase.