c S
Slovenskemu projektu mednarodna nagrada pluralizma za vključevanje na trg dela 21.11.2018 09:40 Innsbruck, 21. novembra (STA) - Direktorica človekoljubnega dobrodelnega društva UP Jesenice Faila Pašić Bišić je v torek v Innsbrucku za projekt Razkrite roke prejela mednarodno nagrado Alpine Pluralism Award 2018. "Socialno kohezijo skušamo popestriti tudi z umetnostjo, ne zgolj s folkloro in kulinariko," je o projektu vključevanja na trg dela dejala Pašić Bišićeva.

Projekt Razkrite roke je namenjen ustvarjanju medkulturnih povezav, socializacije in izobraževanja s tekstilnim ročnim delom. "Letos je doživel že četrto izdajo, nadgradili smo ga s spletno trgovino, v kateri so naprodaj unikatno ročno izdelani tradicionalno-moderni izdelki, ki jih izdelujejo ženske s območja Zahodnega Balkana," je opisala nagrajenka.

V projektu sodeluje 30 žensk z migrantskim ozadjem, ženske pa z njim premagujejo ovire, ki jih srečujejo pri integracij v družbi. "Pri albanskih ženskah smo se morali najprej pogovoriti z njihovimi možmi, saj gre za kulture, ki so izjemno patriarhalne, žensko pa potisnejo v pasivni položaj," je opisala Pašić Bišićeva. Z delom pa pridobivajo tudi kompetence za vključevanje v družbo, da ne živijo na socialnem robu.

"Pri projektu smo prišli do šokantnega dejstva, da ne glede na to, da so njihovi možje zaposleni in govorijo slovensko - kar sta ključna dejavnika za integracijo - so tudi moški socialno zelo izključeni. Ne poznajo delovanja lokalne skupnosti, niso športno aktivno v društvih, ne poznajo svojega okolja," je opisala težave pri integraciji. Tudi te težave skušajo premagovati z ročnimi deli žensk, ki imajo v njihovih domačih okoljih bogato tradicijo, vendar pogosto že zamira.

Nagrado projektom s področja pluralizma podeljujeta neprofitna organizacija Cipra Lab in akcijska skupina, ki deluje v okviru strategije EU za alpsko makroregijo.