c S
Počivalšek si pri minimalni plači želi dolgoročno vzdržne rešitve 21.11.2018 07:10 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes s člani strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje govoril o možnostih za dvig minimalne plače in jih pozval k podrobni analizi učinkov dviga. Minister si želi dolgoročno vzdržne rešitve, gospodarstveniki opozarjajo na premišljen, predvidljiv in postopen dvig minimalne plače.

"Korekcija minimalne plače je odvisna od stopnje gospodarskega razvoja Slovenije. Ta je danes na visoki ravni in gospodarstvo danes dvig minimalne plače bistveno lažje izvede kot bi ga v času brezposelnosti. Cena delovne sile se namreč ob višji stopnji zaposljivosti sama tržno dviguje," je na zasedanju sveta poudaril Počivalšek.

Kot so sporočili z ministrstva, so se načelno tudi člani s tem strinjali, predvsem v delu, da je minimalno plačo treba dvigniti, če želimo doseči višjo dodano vrednost. Slovenija je predolgo živela na minimalni plači, je bilo namreč med drugim slišati na današnji seji.

"Ni dvoma, da so zaposleni tisti, ki pomenijo dodano vrednost podjetja, zato se tudi vsi strinjamo, da je treba za pošteno delo dobiti pošteno plačilo," je po zasedanju povedal minister.

Gospodarstveniki opozarjajo, da je treba minimalno plačo dvigniti premišljeno, predvidljivo in postopoma. Ne strinjajo se namreč z začetkom veljavnosti predlaganega zakona, kjer uživajo ministrovo podporo: "Ne moremo govoriti o predvidljivosti, če zakon začne veljati mesec dni po sprejetju in se o tem pogovarjamo ob koncu leta."

Člani sveta so bili enotni tudi glede tega, da je treba politiko plač sprejemati v socialnem dialogu in da je gospodarstvo del tripartitne pogodbe, katere cilj mora biti podpiranje skupnih prizadevanj za ohranjanje realne ravni plač, omogočanje razvoja gospodarstva ter povečevanje njegovih konkurenčnih sposobnosti.

"Če bo prišlo do dviga minimalne plače, mora biti to korak v pravo smer, zame pa je prava smer tista, ki bo na dolgi rok učinkovita, tako za podjetja kot za njegove zaposlene," je zaključil minister.

Minister je člane pozval k podrobni analizi učinkov dviga minimalne plače. "Želim, da se predlog dviga minimalne plače opremi s konkretnimi številkami, preden o tem svoje mnenje poda tudi vlada," je dejal Počivalšek in opozoril, da je pri tem potrebno v uvid vzeti vpliv predlaganega ukrepa na konkurenčno sposobnost slovenskega gospodarstva.

Minister je namreč že večkrat poudaril, da vidi potrebo po uvedbi testa učinkov vseh zakonodajnih predlogov na mala in srednje velika podjetja, ne glede na predlagatelja.

Predlog novele zakona o minimalni plači je v parlamentarni postopek vložila Levica, ki ima pri tem podporo koalicije. Predlog predvideva izločitev dodatkov in dvig minimalne plače. Ta bi se s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto.

Združenje delodajalcev Slovenije je Počivalška na današnji seji strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje opozorilo na posledice uvedbe takšnega zakona. "Dejstvo je, da bi bila posledica izločitve vseh dodatkov iz minimalne plače tudi dejanska izenačitev prvega tarifnega razreda z minimalno plačo," so sporočili in ocenili, da plačna politika v gospodarstvu prehaja s sedanjega dogovarjanja med socialnimi partnerji v roke vsakokratne politike.

"Seveda se problem novega zakona o minimalni plači nahaja tudi v členu, ki govori o 'formuli določanja minimalne plače', ki zagotavlja vsaj 20 odstotkov višjo minimalno plačo od praga revščine od leta 2021 naprej. Tudi ta člen v celoti izključuje sodelovanje socialnih partnerjev," so poudarili.

Kot so navedli, jim je minister sicer obljubil, da si bodo prizadevali pridobiti analitske in strokovne podlage dviga minimalne plače, a izpostavil, da je predlog v neposredni povezavi s sprejetjem rebalansa proračuna za leto 2019.

"Pozval nas je tudi k nadaljevanju socialnega dialoga, sodelovanja pri pripravi takih amandmajev, ki bi vsaj delno izboljšali obstoječi predlog zakona," so pojasnili v združenju in dodali, da si bodo še naprej prizadevali prepričati ministrstva, strokovno javnost in socialne partnerje, da je takšen predlog za gospodarstvo "popolnoma nesprejemljiv".

Ekonomsko-socialni svet (ESS) je imel predlog novele zakona na mizi v petek, a socialni dialog o njem ni stekel. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampferjeva je po seji pojasnila, da so o predlogu zakona razpravljali, ne pa tudi o njegovi vsebini.

"Socialni dialog o konkretnih rešitvah, ki so predvidene v zakonu, ni stekel," je povedala ministrica in izrazila obžalovanje, da do tega ni prišlo.

Sindikati, ki predlog pokrivajo, so krivca za to, da socialni dialog ni stekel, našli v delodajalcih. Ti so namreč sejo ESS ocenili za nenavadno, saj da so obravnavali zakon, "ki ni vladni in do katerega se vlada ne želi opredeliti". Delodajalci bi se radi srečali s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, da mu predstavijo svoje argumente.

Premier Šarec, ki je v ponedeljek v DZ odgovarjal na poslansko vprašanja o minimalni plači, se strinja, da bi morali zvišati minimalno plačo. "Mislim, da ni državljana v Sloveniji, ki se ne bi strinjal, da je minimalna plača prenizka," je dejal premier, ki si želi, da bi se zvišanje doseglo v soglasju med socialnimi partnerji. Ob tem je obžaloval, da zvišanju minimalne plače nasprotujejo delodajalci.