c S
Evropske borze trgovanje sklenile s padci 21.11.2018 07:10 London/Frankfurt/Pariz, 20. novembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so trgovanje sklenile s precejšnjimi padci. Po poročanju agencij slabe rezultate beležijo predvsem delnice tehnoloških podjetij. Na borznem parketu je danes odmevala ponedeljkova aretacija prvega moža koncerna Renault, ki sodeluje z japonskima proizvajalcema Nissanom in Mitsubishijem, Carlosa Ghosna.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Ghosnova aretacija odmevala predvsem na azijskem in evropskem borznem parketu. Ghosna so aretirali na Japonskem, preiskovalci pa so ga zasliševali na podlagi suma prirejanja poslovnih knjig. O njegovi usodi v koncernu, bo danes odločal upravni odbor Renaulta, francoska vlada pa je že zahtevala začasno spremembo vodstva, saj Ghosn po njihovem mnenju trenutno ne bi smel voditi koncerna.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je danes oblikoval 1,40 odstotka pod izhodiščem. Indeks CAC 40 v Parizu je izgubil 1,21 odstotka, v Frankfurtu pa je indeks DAX v primerjavi s ponedeljkom izgubil 1,58 odstotka.

V Frankfurtu so danes velik padec zabeležile delnice Deutsche Bank, saj se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vlagatelji bojijo, da bi bila lahko banka vpletena v škandal Danske Bank v zvezi s pranjem denarja. V današnjem trgovanju so se delnice Deutsche Bank spustile na najnižjo vrednost v zgodovini, in sicer 8,05 evra, a so si pozneje nekoliko opomogle in trgovanje končale pri vrednosti 8,15 evra.

Tudi indeks borze v Londonu FTSE 100 se je danes obarval rdeče, izgubil je 0,76 odstotka vrednosti.

V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,87-odstotni padec, indeks ATX na Dunaju pa je padel za 1,62 odstotka. V Zürichu se je indeks SMI medtem oblikoval 0,49 odstotka pod izhodiščem.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev prav tako gibljejo pod gladino. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja 1,62 odstotka nižje od ponedeljkove zaključne vrednosti, širši indeks S&P 500 izgublja 1,29 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa se znižuje po 0,89-odstotni stopnji.

Skupna evropska valuta v primerjavi z dolarjem izgublja na vrednosti. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1396 dolarja, kar je 0,51 odstotka manj kot v ponedeljek. ECB je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1421 dolarja (v ponedeljek pri 1,1427 dolarja).

Padajo tudi cene nafte. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 54,30 dolarja, kar je 2,90 dolarja manj kot v ponedeljek, v Londonu pa so se pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 3,35 na 63,44 dolarja.