c S
V izboru guvernerja najprej o stališčih do kandidatov 21.11.2018 07:43 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Začel se bo prvi krog posvetov o novem kandidatu za guvernerja Banke Slovenije. Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač bo namreč danes in v četrtek v poslanskih skupinah preverjala stališča do kandidatov, predsednik Borut Pahor pa bo imel posvetovanja z vodji skupin o tem, kdo ima največ podpore, prihodnji teden.

Prvi krog posvetov bo namenjen stališčem poslanskih skupin glede petih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije, so navedli v predsednikovem uradu. V drugem krogu, predvidoma prihodnji torek in sredo, pa bo Pahor z vodji poslanskih skupin skušal ugotoviti, ali kdo od kandidatov uživa potrebno podporo poslancev oz. vsaj 46 njihovih glasov.

Pahor želi, da bi DZ o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije lahko odločal na decembrski redni seji. Banka Slovenije je brez guvernerja od konca aprila, DZ pa je prvi Pahorjev predlog, da bi za guvernerja postavil viceguvernerja Primoža Dolenca, ki ustanovo začasno vodi, zavrnil.

Tokrat se za vrhovno mesto v centralni banki poteguje pet kandidatov. V DZ se največkrat omenjata ekonomista Jože Damijan in Igor Masten, vse več možnosti pa naj bi imel v. d. direktorja Umarja Boštjan Vasle. Med kandidati za to mesto sta sicer še Eva Lorenčič iz Evropske centralne banke in nekdanji prvi mož Kapitalske družbe Tomaž Toplak.

Možni kandidati za guvernerja se v poslanskih skupinah predstavljajo v teh dneh. Damijanu so načeloma naklonjeni v LMŠ in Levici, verjetno bi dobil tudi podporo SD. K njemu ali k Vasletu se nagibajo tudi v DeSUS. A to ne zadošča za izvolitev, saj ga koalicijski SMC in SAB ne podpirata. V SAB in NSi podpirajo Mastena, a utegnejo v teh strankah podpreti tudi Vasleta, če bi matematika pokazala na možnost izvolitve. Tehtnico v prid enega ali drugega lahko nagne prav SDS, ki pa z največ glasovi ostaja tudi največja neznanka.