c S
Bruselj bo objavil ocene proračunskih načrtov 21.11.2018 07:43 Bruselj, 21. novembra (STA) - Evropska komisija bo danes v Bruslju objavila mnenja o osnutkih proračunskih načrtov članic območja evra. Največ pozornosti je namenjene italijanskemu, ki po dosedanjih, vmesnih ocenah, znatno odstopa od evropskih pravil. V primeru Slovenije naj bi komisija tako kot lani znova ugotovila tveganja proračunske neskladnosti.

Vse oči bodo danes uprte v odločitve o Italiji. Dan pred bruseljskimi ocenami so poskočili stroški zadolževanja države - pribitki na desetletne italijanske obveznice v primerjavi z referenčnimi nemškimi, ki pričajo o kreditni sposobnosti države.

Komisija je italijanski načrt zaradi znatnih odstopanj od pravil že zavrnila in zahtevala novega. To je bila sploh prva zavrnitev nacionalnega proračunskega osnutka v zgodovini EU. Rim je nato posredoval osveženega, ki pa vključuje le kozmetične popravke.

Od komisije se zato danes pričakuje potrditev negativne ocene italijanskega proračunskega načrta, ugiba pa se tudi o sprožitvi postopka proti Italiji, ki lahko v skrajnem primeru privede do finančnih sankcij.

Komisija sicer pri ocenjevanju članice vselej razdeli na več skupin: skladne s pravili, pretežno skladne in na tiste s tveganji neskladnosti. Obstaja tudi kategorija neskladnosti s pravili, v katero ni bila doslej uvrščena še nobena članica.

Slovenija, ki je septembra dobila novo vlado in je v Bruselj poslala osnutek na podlagi predpostavke nespremenjenih politik, lahko po neuradnih napovedih pričakuje enako oceno kot lani - da se sooča s tveganji neskladnosti.

Pričakuje lahko tudi poziv k sprejetju vseh potrebnih ukrepov za uskladitev s pravili, še zlasti v primeru strukturnega napora in rasti neto primarnih izdatkov, ter poziv, naj posodobljen osnutek pošlje vsaj en mesec pred posredovanjem rebalansa v državni zbor.

Ocene proračunov bodo sicer le del zajetnega jesenskega gospodarskega svežnja, s katerim bo komisija sprožila nov cikel evropskega semestra, procesa usklajevanja proračunskih in reformnih politik pod nadzorom Bruslja, uvedenega sredi krize.

Sveženj vključuje še niz dokumentov, tudi poročilo o makroekonomskih neravnovesjih z oceno, katere članice morajo na temeljit pregled. Slovenija ga je doslej morala opraviti vsako leto od uvedbe evropskega semestra leta 2011.