c S
DZ umaknil masovni avtomatični informativni izračun za letne pravice iz zakona 20.11.2018 14:34 Ljubljana, 20. novembra (STA) - DZ je z 41 glasovi za in 32 proti sprejel novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero se umika masovni avtomatični informativni izračun za letne pravice iz javnih sredstev, ki bi se moral začeti uporabljati 1. septembra 2019.

Vlada je predlagala umik masovnega avtomatičnega informativnega izračuna za letne pravice iz javnih sredstev, kot so otroški dodatek, subvencija vrtca, državna štipendija, malice in kosila, ker ni mogoče zagotoviti njegove nemotene uvedbe. Tako se bo ohranil dosedanji sistem mesečnega preverjanja pogojev za te pravice.

Na vladi zagotavljajo, da bodo še naprej mesečno nadgrajevali postopke odločanja, ki uvajajo vedno večjo stopnjo avtomatizacije. A šele določen čas uporabe in postopne avtomatizacije postopkov bo pokazal stopnjo avtomatizacije, ki jo je mogoče doseči. Za postopno uvajanje popolne avtomatizacije so se odločili zaradi prevelikega tveganja, občutljivosti problematike in velikega števila ljudi, ki bi jih lahko doletele morebitne težave pri izplačilih pravic.

DZ je zavrnil dopolnila NSi, s katerimi bi črtali določbe za umik masovnega avtomatičnega informativnega izračuna.

Če bi zavrnili predlog novele, bi vlado prisilili, da bi se v konkretnem primeru zavzela za debirokratizacijo, je pred glasovanjem o predlogu novele dejal Matej Tonin iz NSi.