c S
Sprejeta novela zakona o DDV za uskladitev z evropskimi direktivami 20.11.2018 14:37 Ljubljana, 20. novembra (STA) - DZ je danes soglasno s 44 glasovi sprejel novelo zakona o DDV, s katerim bo Slovenija prenesla določbe dveh področnih evropskih direktiv. Novosti se med drugim nanašajo na plačevanje DDV za storitve v drugi državi članici ter na enotno obravnavo glede DDV vseh vrst kuponov.

Z novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV) bodo prenesli določila evropskih direktiv glede obravnave kuponov ter v zvezi z nekaterimi obveznostmi glede DDV, ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo, ki se bodo začele uporabljati s 1. januarjem 2019.

Po novih pravilih EU bodo vsi kuponi v vseh državah članicah enotno obravnavani glede DDV. "Razlike v nacionalnih ureditvah so povzročale problem dvojnega obdavčevanja in težave pri čezmejnem širjenju svojih dejavnosti, namesto da bi imeli korist od enotnega trga, s temi pravili pa naj bi se to stanje odpravilo," je danes ob obravnavi na seji DZ povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Natalija Kovač Jereb. Nova pravila bodo veljala za kupone, ki bodo izdani po 31. decembru 2018.

Novela prinaša tudi o poenostavljena pravila o DDV za mala podjetja, izvajalce telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronskih storitev, kadar se te opravljajo za osebe, ki niso davčni zavezanci, v drugih državah članicah.

Predvideno je podaljšanje veljavnosti sektorskega mehanizma obrnjene davčne obveznosti za prenos pravic do emisije toplogrednih plinov do 30. junija 2022, predlagana je tudi ukinitev nekaterih obveznosti zavezancev do davčnega organa.