c S
Predlog za povrnitev denarja iz davčnih oaz končal pot v DZ 20.11.2018 15:37 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Poslanci so danes soglasno s 66 glasovi potrdili sklep matičnega odbora, da predlog zakona o vračilu denarnih sredstev v Slovenijo iz posameznih davčnih oaz, ki so ga pripravili v državnem svetu, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Namen predloga so načeloma podprli, so mu pa med drugim očitali, da ni strokoven in ni skladen z ustavo.

Državni svet je želel s predlogom zakona del denarja, ki je odtekel v davčne oaze, vrniti v Slovenijo. Tako bi bi bilo po predlogu treba za nakazila med 25. junijem 1991 in uveljavitvijo zakona plačati 20 odstotkov denarja, ki je bil nakazan v davčno oazo, za nakazila po uveljavitvi zakona pa 22 odstotkov. Če zavezanci ne bi sami plačati zahtevanih zneskov, bi kazen znašala plačilo 80 odstotkov sredstev, ki so bil nakazana.

Vlada se strinja s pomenom boja proti neželenim posledicam, ki so povezane z davčnimi oazami ter so lahko povezane z davčnimi goljufijami in izogibanjem plačevanju davkov, a predloga zakona ni podprla, med drugim ker da je predlagani način reguliranja področja napačen. Slovenija že sedaj aktivno sodeluje pri sprejemanju ukrepov v zvezi s prenašanjem finančnega premoženja v davčne oaze, v mnenju navaja vlada.

Poslanske skupine so predlogu med drugim očitale neustavnost zaradi retroaktivnosti, nestrokovnost ter pomanjkanje definicije davčne oaze in neselektivnost, saj bi bile obremenjene vse transakcije ne glede na njihovo naravo. Strinjali pa so se z namenom zakona, tako da jih je več vlado pozvalo, naj pripravi ustrezen zakonski predlog, ki so naslovil težavo odtekanja denarja v davčne oaze.