c S
Koalicija in Levica za umik masovnega informativnega izračuna za letne pravice, v SDS in NSi ne 20.11.2018 13:36 Ljubljana, 20. novembra (STA) - DZ je sejo nadaljeval z obravnavo predloga novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Vlada z njim predlaga umik masovnega avtomatičnega informativnega izračuna za letne pravice iz javnih sredstev, ki bi ga sicer morali začeti izvajati prihodnje leto. V koaliciji in Levici so napovedali podporo predlogu, v SDS in NSi pa so jo odrekli.

Vlada v predlogu novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev predlaga umik masovnega avtomatičnega informativnega izračuna za letne pravice iz javnih sredstev, kot so otroški dodatek, subvencija vrtca, državna štipendija, malice in kosila. Trenutno namreč po mnenju vlade, ki ga je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za delo Breda Božnik, ni mogoče zagotoviti njegove nemotene uvedbe. Tako se bo po predlogu ohranil dosedanji sistem mesečnega preverjanja.

Na vladi zagotavljajo, da bodo še naprej mesečno nadgrajevali postopke odločanja, ki uvajajo vedno večjo stopnjo avtomatizacije. A šele določen čas uporabe in postopne avtomatizacije postopkov bo pokazal stopnjo avtomatizacije, ki jo je mogoče doseči. Za postopno uvajanje popolne avtomatizacije so se odločili zaradi "prevelikega tveganja, občutljivosti problematike in velikega števila ljudi, ki bi jih lahko doletele morebitne težave pri izplačilih pravic".

Vlada želi, da se prehod na nov sistem podaljševanja letnih pravic iz javnih sredstev na centrih za socialno delo po uradni dolžnosti opravi kakovostno, z manj težavami, zaostanki in tudi lažje za tiste, ki bodo vodili postopke odločanja o pravicah.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v poslanskih skupinah koalicijskih strank napovedali podporo predlogu, ker že sprejete novele ne bo mogoče izpeljati v roku in bi upravičenci zato občutili posledice. V LMŠ so poudarili, da so zagovorniki poenostavitve postopkov in razbremenitve centrov za socialno delo. Vendar pa sprejemajo objektivne razloge, zaradi katerih že sprejete ureditve ne bi bilo mogoče izvajati, je dejala Jerca Korče iz LMŠ. Tudi v SD bodo predlog podprli, saj je treba zagotoviti, da bodo upravičenci pravočasno prejeli svoje pravice. Tveganje, če bi silili v uvedbo informativnega izračuna, bi bilo preveliko, pa so menili v DeSUS.

V SAB bodo predlog podprli, a so do ministrstva za delo kritični. V postopkih so bila namreč ugotovljena velika tveganja, je dejal Andrej Rajh. Izrazil je obžalovanje, da postopek ni bil bolj premišljen. Tudi v SMC podpirajo predlog, da uporabnik ne bo oškodovan. A je Jani Möderndorfer postavil vprašanje, kdo je kriv za nastali problem.

V Levici bodo predlog podprli, vendar so pri tem ravnanje prejšnje vlade ocenili kot neodgovorno. Sprejete novele namreč ni mogoče izvajati, je dejala poslanka Levice Violeta Tomić.

V NSi so prav tako menili, da gre za neustrezno vedenje. Vložili so tri dopolnila, s katerimi bi črtali določbe za umik masovnega avtomatičnega informativnega izračuna. Poslanci NSi bodo sicer glasovali proti predlogu novele.

Zdaj ne bo mogoče, da bi se zaposleni na centrih bolj ukvarjali z ljudmi, saj se bodo morali še naprej ukvarjati z birokracijo, je dejala Suzana Lep Šimenko iz SDS. "To je neresno in v današnji dobi nesprejemljivo," je opozorila. Predloga novele zato ne bodo podprli.