c S
Pivčeva v Bruslju proti znižanju kmetijskih sredstev in o slabšem črpanju iz ribiškega sklada 20.11.2018 13:20 Bruselj, 20. novembra (STA) - Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je na ponedeljkovem srečanju z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom izrazila nasprotovanje predvidenemu znižanju kmetijskih sredstev za Slovenijo. S komisarjem za ribištvo Karmenujem Vello pa sta v ponedeljek govorila zlasti o slabšem črpanju sredstev iz ribiškega sklada.

Ministrica se je v ponedeljek udeležila zasedanja kmetijskih ministrov EU, ki so se posvetili zlasti reformi skupne kmetijske politike po letu 2020. Zavzela se je za nadaljnje poenostavitve pri oblikovanju strateškega načrtovanja in znova izrazila nasprotovanje zmanjšanju kmetijskih sredstev v okviru večletnega evropskega proračuna za obdobje 2021-2027.

Zmanjšanje sredstev je predvsem očitno in preveliko na področju programa za razvoj podeželja, je izpostavila Pivčeva in spomnila, da je za zdaj predvideno 15-odstotno znižanje. S tem se po njenih besedah ni mogoče strinjati, saj ne izraža ambicij v okviru strateškega načrta in ne omogoča doseganja predvidenih ciljev.

Ministrica je nasprotovanje izrazila tudi v dvostranskem pogovoru s Hoganom, ki je bil v ponedeljek, ne danes, kot so sprva napovedali na kmetijskem ministrstvu. Seznanila ga je tudi z dejavnostmi Slovenije pri pripravi skupne izjave, s katero bodo podobno misleče države izrazile nasprotovanje predvidenemu znižanju kmetijskih sredstev in stopnje sofinanciranja EU.

Pivčeva o podrobnostih vsebine izjave ni želela govoriti, saj da je še v pripravi. Pripravljajo jo skupaj s Finsko, tudi nekatere druge države so se odzvale pozitivno, a konkretne odzive pričakujejo v enem tednu. Na predlog, naj znižanje ne bo tako znatno, se navezujejo tudi drugi vsebinski vidiki, a o konkretni vsebini raje čez en teden, ko bodo znana tudi stališča drugih držav, je dejala ministrica.

Komisar na pozive ne odgovarja z nikakršno konkretno obljubo. V tem trenutku ni nikakršne zaveze ali namiga, da bi lahko bilo znižanje sredstev manjše, kot je trenutno predvideno, je povedala Pivčeva o možnostih za omejitev predvidenega zmanjšanja sredstev.

Pivčeva se je v ponedeljek - ne danes, kot so sprva sporočili z ministrstva - sestala tudi s komisarjem za ribištvo Vello, s katerim sta govorila zlasti o slabšem črpanju iz ribiškega sklada. Pri tem je opozorila na specifiko slovenskega ribiškega sektorja in se zavzela za to, da bi bila ta upoštevana pri oblikovanju prihodnjih smernic glede porabe teh sredstev.

S komisijo so se po ministričinih besedah dogovorili za sodelovanje pri iskanju načina, da bi do konca leta počrpali čim več sredstev, saj konec tega leta sledi vrednotenje črpanja in na podlagi tega oblikovanje izhodišč za črpanje v prihodnjem večletnem finančnem okviru. Slovenija si prizadeva za izjemo, da bi v prihodnje dobila sredstva za obnovo zastarele ribiške flote.

Razlogi za slabše črpanje iz ribiškega sklada so po besedah Pivčeve v specifiki majhnega slovenskega ribiškega sektorja, ki nima absorpcijske sposobnosti pod danimi, precej ostrimi pogoji. Določene težave pa so ugotovili tudi v administraciji - vloge se rešujejo predolgo, postopki so zapleteni. Te težave naj bi rešili do konca leta.

Ministrica je dejala, da bo del sredstev verjetno izgubljen, a o znesku ni želela govoriti, saj da bo ta odvisen od tega, koliko vlog bodo decembra še pregledali in odobrili. Slovenija je sicer v sedmih letih evropskega finančnega okvira upravičena do približno 23 milijonov evrov iz evropskega ribiškega sklada.

Kmetijski ministri so se danes tudi seznanili z razmerami na kmetijskih trgih, pri čemer je Slovenija Evropsko komisijo obvestila o letošnjih velikih presežnih količin jabolk. Komisar je članice seznanil, da je za letos in prihodnje obdobje v načrtu zvišanje sredstev za ukrepe promocije, kar pride prav tudi v slovenskem primeru z jabolki, je pojasnila ministrica.