c S
Evropske borze uvodoma v rdečem 20.11.2018 10:48 London/Frankfurt/Pariz, 20. novembra (STA) - Osrednji indeksi evropskih borz se v uvodnem delu trgovanja gibljejo v rdečem. Vlagatelji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sledijo slabemu razpoloženju na azijskih borzah, kjer sta indekse navzdol potisnila aretacija predsedujočega upravnemu odboru Nissana Carlosa Ghosna in padec povpraševanja po Applovih iphonih.

Okoli 9.50 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,67 odstotka pod izhodiščem. Indeks DAX na borzi v Frankfurtu se je zniževal po 0,90-odstotni stopnji, CAC 40 v Parizu po 0,65-odstotni, FTSE 100 v Londonu pa po 0,29-odstotni stopnji.

Na Japonskem so v ponedeljek aretirali Ghosna in tudi zastopnika koncerna Grega Kellyja zaradi sumov, da sta prirejala podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjih in zakrivala zneske svojih prejemkov. Tudi delnice Renaulta in Mitsubishija, ki sta povezana z Nissanom, so v ponedeljek potonile.

Poleg delnic avtomobilskih proizvajalcev so indekse navzdol potegnile predvsem delnice tehnoloških podjetij, potem ko je vlagatelje zaskrbel padec povpraševanja po novih Applovih iphonih. Ameriški tehnološki velikan je namreč v ponedeljek najavil zmanjšanje obsega proizvodnje teh priljubljenih pametnih telefonov.

Vrednost evra se je nekoliko zvišala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1466 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,10 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,1427 dolarja.

Azijske borze so sklenile v rdečem. V Šanghaju je SSE Composite izgubil 2,13 odstotka, v Hongkongu Hang Seng 2,02 odstotka, v Tokiu Nikkei 225 1,09 odstotka, v Singapurju STI prav toliko, v Seulu Kospi 0,86 odstotka, v Sydneyju pa se je All Ordinaries znižal za 0,47 odstotka.