c S
Na kratko iz gospodarstva 20.11.2018 07:22 Ljubljana, 19. novembra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba Sij preučuje možnost pete izdaje komercialnih zapisov. Odločitev o izdaji komercialnih zapisov, natančni višini obrestne mere in skupni nominalni vrednosti izdaje bo sprejeta ob upoštevanju tržnih pogojev in interesa vlagateljev. Namen izdaje komercialnih zapisov je optimizacija stroškov financiranja in razpršitev kratkoročnih virov financiranja, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Sija.

Specializirano državno tožilstvo je v zadevi nakup stavbe ACH zavrglo kazensko ovadbo proti nekdanjemu predsedniku uprave Save Re Zvonku Ivanušiču, ki je bil osumljen zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti. S tem je opran vseh sumov o nepravilnostih, je v soboto poročal časnik Delo. Kot je sicer znano, je nadzorni svet Save Re avgusta 2016 razrešil Ivanušiča, ker naj bi preplačal nakup poslovne stavbe ACH in posredniku Marjanu Pišljarju omogočil velik zaslužek. Ivanušič je krivdo zanikal in vložil tožbo zaradi odpoklica, lani poleti pa sta se obe strani poravnali tako, da Ivanušič ni bil razrešen iz krivdnih razlogov, ampak sporazumno, iztržil pa naj bi tudi precej veliko odpravnino.

Nepremičninski sklad KD AVF3, ki sodi pod okrilje KD Skladov, je pri agenciji za varstvo konkurence priglasil koncentracijo z družbo CA Immobilien Anlagen, ki je lastnica ljubljanskega Austria Trend hotela. Ta hotel od leta 2008 upravlja avstrijska hotelska veriga Austria Trend hotel, ki je v lasti dunajske družbe Verkersbüro. Po neuradnih podatkih je njihova najemna in upravljavska pogodba veljavna še dobrih pet let, so danes pisale spletne Finance.

Družba Kovintrade Celje je na podlagi skupščinskega sklepa pripravila program odkupa lastnih delnic, ki jih lahko odkupuje do julija prihodnje leto. Za oblikovanje sklada lastnih delnic je pripravila poziv k prodaji, po katerem je do 4. decembra pripravljena kupiti šest odstotkov delnic, ki so vpisane pri KDD, in sicer po ceni 36,30 evra na delnico, kolikor je ta znašala v letošnji prevzemni ponudbi za družbo, ki so jo izvedli podpisniki delničarskega sporazuma, med drugim uprava Kovintrada ter podjetja Liko, Celjski sejem in Bartimaeus, je razvidno iz objave družbe prek spletne strani Ljubljanske borze.

Lipicanci v Kobilarni Lipica bodo do konca leta dobili novo porodnišnico in prenovljene hleve. Temna lipicanska žrebeta, ki bodo v Lipici prišla na svet spomladi 2019, bodo pričakali novi porodni boksi v hlevih na Borjači. Dom lipicanskih kobil bo obenem pridobil novo kopalnico in solarij, hlev za lipicanske kobile bodo tudi prebelili. Ker je bila letošnja generacija s 30 žrebeti največja v zadnjem desetletju in bodo številčne tudi prihodnje generacije lipicancev, bodo zanje uredili 25 novih boksov. Med letošnjimi pridobitvami pa bo tudi nova podlaga za lonžirni krog, ki bo namenjen treningu mladih konj, so sporočili iz Kobilarne Lipica.

Predstavniki 18 slovenskih podjetij, ki so se med 13. in 15. novembrom pod okriljem javne agencija Spirit v Amsterdamu udeležila 31. sejma navtične industrije in opreme Marine Equipment Trade Show - METS, so bila z nastopom in interesom poslovnih obiskovalcev zadovoljna. Letos se je na sejmu predstavilo približno 1600 razstavljalcev, ogledalo pa si ga je več kot 26.052 obiskovalcev, so sporočili iz Spirita.