c S
Skei Koroška v torek o možnosti opozorilne stavke 20.11.2018 07:22 Ravne na Koroškem, 19. novembra (STA) - Skei Koroška je po oktobrskem protestnem shodu, na katerem so delavci podprli več zahtev do delodajalcev, o tem opravil razgovore v več podjetjih in večinoma naletel na dober odziv. Najbolj pa se zatika v podjetjih skupine Sij, je STA dejal predsednik Skei Koroška Vili Novak. O morebitni opozorilni stavki 29. novembra se bodo odločili v torek.

"Odziv za sestanke je dober in tudi sami sestanki so plodni. Najbolj pa se zatika v podjetjih skupine Sij, v družbah Metal in Ravne Systems," je povedal predsednik koroške regijske organizacije Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (Skei) Vili Novak.

Če do roka, ki se izteče v torek, Skei Koroška od podjetij, ki jim je poslal zahteve, ne bo dobil pozitivnega odgovora, bo v teh podjetjih 29. novembra zagotovo dvourna opozorilna stavka, takšen je tudi sklep sindikatov v podjetju, je dodal Novak. V sindikatu se bodo tako o tem dokončno odločili v torek.

Na protestu 25. oktobra na Ravnah na Koroškem, ki se ga je udeležilo okoli 500 ljudi, je Skei Koroška od zbranih dobil glasno potrditev več zahtev. Med drugim delavci zahtevajo višje osnovne plače, ustrezno finančno stimuliranje zaposlenih, razumljive plačilne sisteme, višja denarna nadomestila za delo v težkih pogojih ter perspektivna in finančno privlačna delovna mesta.

Vodstvi podjetij iz skupine Slovenska industrija jekla (Sij), Sij Metal Ravne in Sij Ravne Systems, sta z zahtevami sindikata seznanjeni. Kot so za STA danes še sporočili iz skupine Sij, sta se vodstvi obeh družb že sestali s predstavniki Skei Koroška in se z njimi pogovorili o sprejetih zaključkih na protestnem shodu ter podali svoje stališče, o čemer bosta sindikate še pisno obvestili.

Ob tem pa v skupini dodajajo, da v njihovih koroških družbah neodvisno od shoda in podanih zahtev nadaljujejo z izvajanjem aktivnostmi in uvajanjem novosti na kadrovskem področju, za katere se tako uprava skupine Sij, vodstva družb in sindikati strinjajo, da jih je treba izvesti.

"Glede na konstruktivne skupne dogovore med vodstvi družb in sindikati v zadnjih dneh v skupini Sij menimo, da napovedana stavka 29. novembra ni potrebna, saj smo v družbah skupine Sij vedno pripravljeni na konstruktiven socialni dialog, aktivnosti pa so v teku," so še navedli v skupini Sij.

Dvourna opozorilna stavka, če bo do nje prišlo, bo v podjetjih, kjer Skei Koroška do torka ne bo dobil zagotovil o izpolnitvi zahtev, potekala 29. novembra med 13. in 15. uro. Če tudi s tem ne bodo uspeli, v Skei Koroška napovedujejo generalno stavko.