c S
Evropske borze končale s padcem 20.11.2018 07:22 London/Frankfurt/Pariz, 19. novembra (STA) - Tečaji na najpomembnejših evropskih borzah so končali v rdečem območju. Pritisk se je okrepil predvsem popoldan, ko so trgovanje z negativnim predznakom začele newyorške borze. V EU je še naprej v ospredju strah, povezan z brexitom. Ta naj bi se zgodil marca 2019, a le nekaj mesecev pred tem datumom številna vprašanja ostajajo odprta.

Na Japonskem so aretirali prvega moža koncerna Renault, ki sodeluje z japonskima proizvajalcema Nissanom in Mitsubishijem, Carlosa Ghosna. Japonski preiskovalci so ga zasliševali na podlagi suma prirejanja poslovnih knjig in ga na koncu pridržali. Delnica Renaulta je zdrsnila za več kot osem odstotkov.

V ZDA so medtem v ospredju hladni odnosi med ZDA in Kitajsko. Voditelji držav Skupine za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (Apec) ob koncu dvodnevnega vrha, ki je potekal na Papui Novi Gvineji, v nedeljo niso uspeli doseči dogovora o skupni zaključni izjavi. Papuanski premier Peter O'Neill je krivdo za to pripisal trgovinskemu sporu med ZDA in Kitajsko.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,64 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,85 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,79 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,19 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,75 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,06 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,29-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev prav tako znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,61 odstotka nižji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,29 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 2,59-odstotni padec.

Tečaj evra se je okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1456 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta okrepila za 0,31 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1427 dolarja (v petek pri 1,1346 dolarja).

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena decembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 56,25 dolarja, kar je 21 centov manj kot v petek. V Londonu so se januarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 53 centov na 66,23 dolarja za sod.