c S
Pivčeva v Bruslju s komisarjema za kmetijstvo in ribištvo 20.11.2018 08:22 Bruselj, 20. novembra (STA) - Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se bo danes v Bruslju ločeno sestala z evropskima komisarjema za kmetijstvo in ribištvo Philom Hoganom in Karmenujem Vello. Hoganu bo predstavila slovenska stališča glede reforme skupne kmetijske politike, Vello pa bo seznanila s slovenskimi stališči o predlogu uredbe o ribiškem skladu.

Ministrica se je sicer v ponedeljek v Bruslju udeležila zasedanja kmetijskih ministrov EU, ki so razpravljali o reformi skupne kmetijske politike ter o določitvi ribolovnih možnosti za nekatere staleže globokomorskih rib za leti 2019 in 2020.

Kmetijski ministri so v ponedeljek tudi izmenjali mnenja o izzivih na področju varstva rastlin in o razmerah na kmetijskih trgih. Poleg tega jim je Evropska komisija poročala o izvajanju ribiškega sklada.

V predlogu evropskega proračuna za obdobje 2021-2027 v vrednosti 1,114 odstotka BND EU je za skupno kmetijsko politiko predlaganih 365 milijard v tekočih cenah, torej ob upoštevanju učinkov inflacije, kar je nekoliko manj kot 30 odstotkov celotnega proračuna.

Slovenija naj bi v letih 2021-2027 v okviru skupne kmetijske politike prejela 1,66 milijarde evrov v tekočih cenah, od tega za neposredna plačila kmetom približno 903 milijone, za razvoj podeželja pa 716 milijonov evrov.

Na kmetijskem ministrstvu ocenjujejo, da so predlagana sredstva za Slovenijo prenizka in ne zagotavljajo doseganja ciljev. V primerjavi s sedanjim obdobjem naj bi se sredstva za neposredna plačila znižala za 3,9 odstotka, za razvoj podeželja pa za skoraj 15 odstotkov.