c S
Vodstvo policije za čim prejšnji dogovor vladnih pogajalcev in policijskih sindikatov 19.11.2018 16:08 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Ob zaostritvi stavke na mednarodnih mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje vodstvo policije poziva pogajalce, da z največjo mero konstruktivnosti nadaljujejo pogajanja s ciljem čim prejšnjega oblikovanja sprejemljivega kompromisnega predloga. Tako bo delo v policiji lahko spet nemoteno steklo, so sporočili s policije, kjer sicer policiste podpirajo.

"Slovenija se lahko pohvali z visoko stopnjo varnosti, kar je vrednota, ki jo moramo kot družba skrbno negovati in zaradi katere ne smemo dopustiti, da bi se razmere zaradi nerešenih vprašanj poslabšale," so zapisali v odzivu na današnje zaostrovanje stavkovnih aktivnostih. Policisti na mednarodnih mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje namreč danes temeljiteje pregledujejo tovorna vozila.

V nadaljevanju so poudarili, da veliko zaslugo za to, da ljudje živijo v varnem okolju, nosijo prav policisti, ki dan za dnem s požrtvovalnim delom služijo ljudem in se učinkovito spopadajo s še tako zahtevnimi varnostnimi izzivi.

Zaradi narave policijskega dela, ki je daleč od pisarniškega udobja, in zahtevnosti poklica, nenazadnje pa tudi učinkovitosti, vodstvo policije podpira zahteve policijskih sindikatov za boljše vrednotenje policijskega dela. Le z vzpostavijo ustreznega plačila tega poklica bo mogoče tudi v bodoče zagotavljati varnost z zadostnim številom policistov, z ljudmi, ki bodo z veseljem opravljali svoj poklic in od tega lahko tudi dostojno živeli, so še navedli na policiji.

Stavka vseh slovenskih policistov se je začela 1. oktobra. Policijska sindikata med drugim zahtevata ponovno vzpostavitev razmerij med plačami primerljivih poklicev. S stavkovnim sporazumom leta 2016 sta namreč sindikata z vlado dosegla sporazum o višjih plačah, a so bila leto pozneje v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah.