c S
Na Japonskem aretirali prvega moža koncerna Renault-Nissan 19.11.2018 15:50 Tokio, 19. novembra (STA) - Na Japonskem so danes aretirali prvega moža koncerna Renault, ki sodeluje z japonskima proizvajalcema Nissanom in Mitsubishijem, Carlosa Ghosna. Japonski preiskovalci so ga zasliševali na podlagi suma prirejanja poslovnih knjig in ga na koncu pridržali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Preiskavo so pred več meseci sprožili Nissanu, kjer so Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumili, da sklepata sumljive oz. nedovoljene posle. Prirejala naj bi podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjih in zakrivala zneske svojih prejemkov, Ghosn naj bi uporabljal sredstva družbe v zasebne namene, pri tem pa naj bi sodeloval tudi Kelly. Nepravilnosti naj bi trajale več let.

Ghosn je po poročanju japonske tiskovne agencije Kyodo osumljen, da je od leta 2011 v petih letih prijavil za pet milijard jenov (38,8 milijona evrov) premalo osebnih dohodkov. Po poročanju Kyoda je bil aretiran tudi Kelly.

Upravni odbor Nissana bo v četrtek odločal o tem, ali bodo Ghosna, ki je predsedujoči upravnemu odboru, odpustili, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes na novinarski konferenci dejal predsednik in glavni izvršni direktor Nissana Hiroto Saikawa. "Sklical bom sejo odbora, na kateri bom predlagal, da se ga odstrani z mesta predsedujočega," je povedal.

Saikawa je zatrdil, da Ghosnova aretacija in razrešitev iz upravnega odbora Nissana ne bo vplivala na partnerstvo med Nissanom ter Renaultom in Mitsubishijem. "Ta dogodek ne bo vplival na partnerstvo med tremi entitetami, ampak bomo partnerji še tesneje sodelovali, da bi preprečili kakršnokoli zmešnjavo," je dodal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v Bruslju dejal, da je še prezgodaj za komentar, da pa bo francoska država kot delničar Renaulta "izjemno pozorna" na stabilnost povezave z Nissanom in Mitsubishijem ter skupine Renault.

Francoska država je bila po podatkih s spletne strani Renault Group konec leta 2017 s 15,01-odstotnim deležem največji posamični delničar Renaulta. Nissan ima v lasti 15 odstotkov delnic, nemški Daimler 3,10 odstotka, po okoli dva odstotka imajo v lasti zaposleni in družba sama. Okoli 62,7 odstotka delnic kotira na borzi.

Obtožbe so precej pretresle trge, delnica Renaulta je na borzi v Parizu izgubila več kot 12 odstotkov. Novica na dogajanje na tokijski borzi danes ni imela vpliva, saj je odjeknila po zaprtju te borze.

Ghosn sodeloval pri učinkovitemu prestrukturiranju Renault in Nissana v devetdesetih letih, zaradi stroge politike varčevanja pa se ga je prijel vzdevek "ubijalec stroškov". Družbi sta jeseni 2016 uspešno priključili še družbo Mitsubishi. Ghosn je na Japonskem znan kot glavni zagovornik japonskega avtomobilskega sektorja.