c S
EU krepi schengenski informacijski sistem 19.11.2018 13:30 Bruselj, 19. novembra (STA) - EU uvaja nova pravila v schengenskem informacijskem sistemu (SIS), katerih cilj je predvsem krepitev boja proti terorizmu in hudim kaznivim dejanjem. Novosti oz. spremembe v mehanizmih obveščanja v sistemu, ki jih je danes sprejel Svet EU, naj bi zagotovile varnost po vsej EU in pomagale upravljati migracije.

Nova pravila v schengenskem informacijskem sistemu zadevajo sodelovanje policij in pravosodja v kazenskih zadevah, mejni nadzor ter vračanje državljanov tretjih držav, ki se na ozemlju EU nahajajo nezakonito, so danes sporočili v Bruslju.

Pravila pri tem prinašajo nove kategorije v mehanizmih obveščanja. Med drugim gre za dodatno kategorijo obveščanja za preiskovalne namene, ki bo omogočila zaslišanje posameznikov. Uvaja se tudi kategorija obveščanja o neznanih osumljencih ali iskanih osebah, kar bo omogočilo vnos prstnih odtisov teh domnevnih storilcev, odkritih na prizoriščih hudih kaznivih dejanj ali terorističnih incidentov, v schengenski informacijski sistem.

Nova je tudi kategorija preventivnega obveščanja o otrocih, ki jih ogroža ugrabitev s strani staršev, pa tudi o otrocih in drugih ranljivih skupinah ljudi, ki jim je treba zaradi njihove lastne zaščite preprečiti potovanje - gre na primer za primere, ko bi lahko potovanje vodilo v prisilno poroko, pohabljanje ženskih spolovil ali trgovino z ljudmi.

Poleg tega se uvaja tudi kategorija obveščanja, ki se nanaša na odločitve o vračanju državljanov tretjih držav, ki so na ozemlju EU nezakonito.

Nova pravila poleg tega širijo seznam predmetov, za katere je mogoče obveščanje v schengenskem informacijskem sistemu. Nanj bodo namreč po novem med drugim uvrščeni lažni dokumenti, vredni predmeti in informacijsko-tehnološka oprema.

Poleg tega bo obveščanje prek SIS glede prepovedi vstopa državljanov tretjih držav po novem obvezno.

Nova pravila prinašajo tudi možnost uporabe podob obraza v identifikacijske namene. Prav tako omogočajo vključitev profila DNK, s čimer naj bi olajšali identifikacijo pogrešanih oseb, ko ni na voljo njihovih prstnih odtisov, fotografij ali podob obraza oz. te niso primerne za identifikacijo.

Europol bo imel v okviru novih pravil dostop do vseh kategorij podatkov v SIS, države članice pa bodo morale Europol obvestiti o vseh namigih, ki jih bodo prejele v povezavi s terorističnimi dejanji. To naj bi Europolovemu Evropskemu centru za boj proti terorizmu omogočilo preveriti, ali v zvezi s tem v Europolovih bazah podatkov obstajajo še kakšne relevantne informacije.

V okviru svojih pristojnosti bo imela dostop do vseh kategorij obveščanja v SIS tudi Evropskega agencija za mejno in obalno stražo.

Nova pravila morajo sedaj potrditi še voditelji državi članic in Evropski parlament, v veljavo pa bodo stopila 20 dni po objavi v uradnem listu EU. V praksi bodo sicer polno zaživela šele, ko bodo izpolnjeni vsi zakonski in tehnični pogoji.