c S
Evropske borze v nov teden optimistično 19.11.2018 11:20 Frankfurt/Pariz/London, 19. novembra (STA) - Vlagatelji na evropskih borzah so danes razpoloženi optimistično. Na to vplivajo rastoče cene nafte in znaki popuščanja trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko. A borzni posredniki vseeno trgujejo previdno.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je 0,7 odstotka nad izhodiščem. Londonski FTSE 100 pridobiva 0,4 odstotka, pariški CAC 40 in frankfurtski DAX pa 0,6 odstotka.

Ameriški predsednik Donald Trump je v minulih dneh namignil, da naj ne bi uvajal dodatnih carin na uvoz kitajskega blaga, s čimer so si vlagatelji oddahnili, a vseeno ostajajo pozorni na nove signale.

Cene nafte po padcih v minulih tednih rastejo, a je kartel Opec napovedal pogovore o zmanjšanju količine načrpane nafte in s tem zmanjšanje ponudbe na trgu, ki cene dvigujejo. To so borzniki pozdravili.

Na azijskih borzah se je trgovanje zaključilo v pozitivnem območju. Pridobili so vsi vodilni indeksi, razen avstralskega in singapurskega.