c S
Za spodbujanje sodelovanja v shemah kakovosti milijon evrov 17.11.2018 12:50 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Ministrstvo za kmetijstvo je danes v uradnem listu objavilo javni razpis za sodelovanje v shemah kakovosti za leto 2018. Na voljo je en milijon evrov nepovratnih sredstev, ministrstvo pa želi povečati interes za vključevanje v sheme kakovosti, ki jamčijo nadstandardno kakovost kmetijske proizvodnje ter kmetijskih proizvodov in živil.

V okviru javnega razpisa bodo podprte zaščitena geografska označba (Ptujski lük in Slovenski med), zaščitena označba porekla (Bovški sir, Sir Mohant, Sir Tolminc in Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre), ekološka pridelava in predelava ter registrirana shema kakovosti za vino (kakovostno vino ZGP, vrhunsko vino ZGP in vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem), so sporočili z ministrstva.

Zainteresirani morajo imeti ob vložitvi vloge na razpis veljaven certifikat, od prve pridobitve certifikata do vložitve vloge na javni razpis ne smejo preteči več kot štiri koledarska leta, izpolnjevati pa morajo tudi pogoj aktivnega kmeta.

Med glavnimi pogoji ob vložitvi zahtevka za izplačilo sredstev za upravičenca so medtem veljaven certifikat za upravičeno shemo kakovosti oz. proizvod iz upravičene sheme kakovosti, za katero uveljavlja podporo, izpolnjevanje pogoja aktivnega kmeta, obvezna uporaba zaščitnega znaka pri prodaji proizvodov iz upravičene sheme kakovosti končnemu potrošniku in trženje proizvodov iz upravičene sheme kakovosti.

Ministrstvo si z objavo javnega razpisa, preko katerega dodeljuje podporo za povračilo stroškov certificiranja, prizadeva povečati interes kmetijskih gospodarstev za vključevanje v sheme kakovosti.

"Z vključevanjem v sheme kakovosti so kmetijska gospodarstva zavezana slediti višjim standardom kakovosti hrane od običajnih z vidika specifičnih lastnosti proizvodov, zdravja potrošnikov, dobrobiti živali, varovanja okolja in številnih drugih nadstandardov," so poudarili na ministrstvu in spomnili, da se nad izpolnjevanjem teh zahtev vrši tudi neodvisni nadzor, ki potrošnikom jamči kakovost pridelave ter kmetijskih proizvodov in živil.

Zainteresirani bodo vloge na javni razpis lahko oddali od 30. novembra do 21. decembra.