c S
NLB poživila borzno dogajanje 17.11.2018 12:50 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Delnica NLB, ki je v sredo začela kotirati na borzi, je precej poživila dogajanje na Ljubljanski borzi in izpolnila napovedi, da je kotacija največje banke v državi pomembna za slovenski kapitalski trg. Trgovanje z njo je bilo precej živahno, njen tečaj pa se je od srede, ko je začela kotirati, do danes zvišal za 8,7 odstotka.

Z delnico NLB je bilo prvi in drugi dan precej prometa, danes se je trgovanje z njo nekoliko umirilo. Vlagatelji so zanimanje, kot je običajno, pokazali še za delnico Krke, pa tudi za Petrol, Zavarovalnico Triglav in Telekom. Skupni promet na Ljubljanski borzi je tako ta teden dosegel 6,33 milijona evrov.

Delnica NLB, ki je hkrati kot GDR v sredo začela kotirati tudi na borzi v Londonu, je prvi trgovalni dan med borznimi posredniki požela precej zanimanja. Njen tečaj je na Ljubljanski borzi prvi dan zrasel za 10 odstotkov, v četrtek še za 0,62 odstotka, danes pa je izgubila 0,88 odstotka. Tudi promet se je precej umiril.

Borzni analitiki so ocenili, da je bila delnica sprejeta pozitivno, predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec pa je njeno kotacijo označil kot pomemben dan za slovenski kapitalski trg. Ob tem je apeliral na državo, naj čim več svojih podjetij umesti na Ljubljansko borzo, investicijsko javnost pa pozval, naj podpira domača podjetja, ne pa da tarna nad majhno likvidnostjo domačega trga in nato vlaga v tujini.

Na delno privatizacijo NLB s kotacijo njenih delnic na borzi je komentiral tudi nekdanji dolgoletni prvi mož NLB Marko Voljč. Prvi odziv vlagateljev je ocenil kot "pozitiven razvoj". "Kaže na to, da bo trgovanje kljub sprva morda nizki ceni veliko, delnice pa bodo zanimiva naložba tako za tuje kot domače vlagatelje - tako institucionalne kot posameznike," je povedal.

Delnica Petrola je ta teden izgubila tretjino odstotka in se ustavila pri 320 evrov. Iz družbe so danes sporočili, da je skupina v devetmesečju na letni ravni povečala prihodke od prodaje za 18 odstotkov na 3,91 milijarde evrov, predvsem zaradi višjih cen nafte. Čisti dobiček se je zvišal za 14 odstotkov na 68,8 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pa upadel za dva odstotka na 85,5 milijona evrov.

Tudi delnica Krke se je ta teden pocenila za približno tretjino odstotka. Najbolj prometna je bila ravno v sredo, ko je bilo trgovanje zaradi začetka kotacije delnice NLB že tako in tako precej živahno, skupni dnevni promet pa je dosegel 4,37 milijona evrov.

Delnica Zavarovalnice Triglav je medtem ta teden precej zrasla, njena vrednost se je povečala za 2,79 odstotka. Več kot dva odstotka je pridobila tudi delnica Telekoma.