c S
Borza v Frankfurtu se nagiba k zelenim naložbam 17.11.2018 18:50 Frankfurt, 17. novembra (STA) - Borza v nemškem Frankfurtu Deutsche Börse je storila korak nasproti vlagateljem, ki želijo vlagati v okolju prijazne projekte. Pred kratkim je odprla nov trgovalni segment, v katerem se trguje le z "zelenimi obveznicami". V njem je na voljo 150 obveznic, s katerimi razvojne banke, podjetja, mesta in države financirajo okoljske projekte.

Odprtje novega trgovalnega segmenta je odziv na rast povpraševanja po trajnostnih naložbah, ki ga je opaziti po vsem svetu, so pred dnevi sporočili z nemške borze. Vedno več vlagateljev namreč pri odločanju za svoje naložbe upošteva ekološke vidike, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Na novem borznem trgu se bo trgovalo z obveznicami denimo razvojnih bank KfW in Evropske investicijske banke, hipotekarne banke Deutsche Hypo, proizvajalca avtomobilov Toyota, mesta Göteborg ter držav Francije in Belgije. Obveznice, ki kotirajo na različnih evropskih borzah, bodo v trgovanju na frankfurtski borzi na voljo tako zasebnim kot profesionalnim vlagateljem. Kot merilo za uvrstitev vrednostnega papirja na ta trg bodo veljala načela za "zelene obveznice" panožnega združenja International Capital Markets Association.

Trend k trajnostnim naložbam se je v zadnjih letih močno povečal - tudi z odmevnim izstopom bank in zavarovalnic iz financiranja podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo premoga in nafte. Tako se je poleg "čistih" delniških skladov hitro povečala tudi ponudba "zelenih obveznic", ki so jih najprej izdajale razvojne banke. Toyota z izkupičkom od prodaje obveznic financira razvoj okolju prijaznih motorjev, mesto Göteborg pa vodne filtre, naprave za proizvodnjo bioplina in električne avtomobile za občinska podjetja.