c S
EU še brez dogovora o proračunu za prihodnje leto 17.11.2018 18:50 Bruselj, 17. novembra (STA) - Pogajalci institucij EU sinoči niso uspeli doseči dogovora o proračunu za prihodnje leto. Da bi našli zadovoljiv kompromis, so potrebna nadaljnja posvetovanja, so sporočili iz Sveta EU. Pogajanja se nadaljujejo v ponedeljek, ki je sicer rok za dogovor. Če tega ne bo, mora Evropska komisija predstaviti nov predlog.

Članice vztrajajo pri svojih ciljih z močnim poudarkom na rasti in delovnih mestih, mladih, varnosti in migracijah, je po propadlih pogajanjih sinoči dejal avstrijski finančni minister Hartwig Löger, čigar država v drugi polovici tega leta predseduje Svetu EU. Članice poudarjajo, da so pripravljene na konstruktivne pogovore z Evropskim parlamentom s ciljem dogovora v ponedeljek.

Pogajanja je bilo sicer po navedbah nekaterih virov treba prekiniti, potem ko so pogajalci Evropskega parlamenta zapustili pogajanja. Med odprtimi vprašanji naj bi bilo vprašanje pomoči sirskim beguncem v Turčiji.

Evropska komisija je predlagala, naj proračun za prihodnje leto znaša 165,6 milijarde evrov v obveznostih in 148,7 milijarde evrov v plačilih. Kot vselej želijo tudi tokrat članice predlagani proračun oklestiti, in sicer na 164,1 milijarde oziroma 148,2 milijarde, Evropski parlament pa zahteva več, in sicer 166,3 milijarde oziroma 149,3 milijarde evrov.

Predlog proračuna EU vedno vključuje znesek za obveznosti in za plačila. Obveznosti se nanašajo na znesek, za katerega se lahko sklenejo pogodbe v danem letu, plačila pa na dejansko izplačani denar.

V primerjavi z letošnjim proračunom, ki za obveznosti znaša 160 milijard evrov, je v vsakem primeru pričakovati povišanje. Če bi obveljalo stališče članic, bi bilo na ravni obveznosti to dveodstotno, če stališče parlamenta, pa štiriodstotno.

Članice želijo za 55 odstotkov povečati sredstva za soočanje z migracijskimi izzivi, za okoli 26 odstotkov pa sredstva za naložbe v infrastrukturo. Približno šest odstotkov več denarja želijo za raziskave in inovacije, deset odstotkov več pa za Erasmus.

Tritedenski spravni proces, ki se sproži, če se članice in parlament ne morejo dogovoriti o proračunu, se izteče v ponedeljek. Če dogovora ni, Evropska komisija predlaga nov osnutek proračuna. Če dogovora kljub temu ni do konca leta, se EU od 1. januarja financira po sistemu začasnih dvanajstin. To pomeni, da se vsako proračunsko poglavje financira mesečno z dvanajstino proračuna za leto 2018 ali po predlogu komisije za leto 2019, odvisno od tega, kateri znesek je nižji.