c S
V Kranjski Gori pilotni mladinski participativni proračun 19.11.2018 08:49 Kranjska Gora, 19. novembra (STA) - Kranjskogorska občina je kot pilotno območje projekta Odločanje in mladi v Alpah v minulih tednih izvedla aktivnosti za mladinski participativni proračun, v okviru katerega so mladi odločali o razdelitvi 10.000 evrov občinskih sredstev v prihodnjem letu. Razvili so spletno orodje, ki omogoča digitalno izvajanje participativnih proračunov.

Občina Kranjska Gora je pristopila k projektu Odločanje in mladi v Alpah (GaYA), ki se izvaja v okviru programa Interreg Območje Alp, z željo, da mlade aktivneje vključi v dogajanje v občini. Ker se večji del mladih šola izven meja občine, v domače kraje pa se vrača ob popoldnevih in koncih tedna, so sklenili, da razvijejo spletno različico mladinskega participativnega proračuna.

V sodelovanju z Občino Idrija in inštitutom Danes je nov dan so tako v okviru projekta v slovenskem jeziku razvili spletno orodje Consul, ki omogoča izvajanje participativnih proračunov povsem digitalno. Razvito orodje bo omogočalo izvajanje tovrstnih proračunov tudi v prihodnje, tako v občini Kranjska Gora kot tudi v drugih slovenskih občinah, so sporočili z Občine Idrija, ki je slovenska partnerica projekta GaYA.

S projektom se je Občina Kranjska Gora pridružila mestom in občinam, ki že omogočajo prebivalcem sprejemati direktne odločitve o tem, za kaj se porabi del občinskega proračuna. Preko participativnega proračuna so vsi zainteresirani v septembru in oktobru lahko predlagali projekte na območju kranjskogorske občine, nato pa so med 22. oktobrom in 4. novembrom mladi Kranjskogorčani, rojeni med letoma 1989 in 2003, za predloge glasovali.

Na voljo je bil proračun v višini 10.000 evrov, izglasovani predlogi, ki jih bo občina v prihodnjem letu uresničila, pa so financiranje brezplačnih tečajev nemščine in italijanščine za mlade, izobraževanja mladih za varjenje, mizarstvo in finančno pismenost ter sofinanciranje mesečnih zabav z namenom popestritve nočnega življenja za mlade.

Pri glasovanju je sodelovalo 39 mladih, potekalo pa je po sistemu proračuna, tako da je vsak sodelujoči razdelil 10.000 evrov med zanj najbolj pomembne projekte. Pri tem se je moral odločiti, katera kombinacija projektov se mu zdi najbolj smiselna in ima največji učinek znotraj možnosti, kar je imelo za mlade tudi izobraževalno funkcijo.

Projekt GaYA, v katerem sodeluje osem partnerjev iz petih držav, si prizadeva povečati kakovost demokratičnih procesov v alpskem prostoru s krepitvijo vključevanja mladih v odločanje in razvojem novih načinov za odločevalce. Projekt sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj prek Interreg programa sodelovanja Območje Alp in podpira služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Na 15 pilotnih območjih od Francije do Slovenije, med katerimi je tudi Kranjska Gora, v okviru projekta testirajo nove pristope k vključevanju mladih v sprejemanje odločitev na lokalni ravni ter usposabljajo odločevalce in načrtovalce politik za mladim bolj prijazne participatorne procese.