c S
Yaskawa uporabno dovoljenje za kočevsko tovarno robotov pričakuje decembra 17.11.2018 18:45 Kočevje, 17. novembra (STA) - Uporabno dovoljenje za Yaskawino evropsko tovarno robotov, ki so jo novembra lani začeli graditi v Kočevju, v tej japonski družbi pričakujejo decembra. Zagon poskusne proizvodnje v tovarni, ki bo izdelovala sedem različnih tipov robotov, pričakujejo januarja prihodnje leto. Naložba bo stala 24,6 milijona evrov, podjetje je že zaposlilo 30 ljudi.

Ribniška družba Yaskawa Ristro je STA sporočila, da tovarna za zdaj zaposluje 30 ljudi in da se bo število zaposlenih do marca prihodnje leto gibalo med 60 in 70. Do marca 2020 bo njihovo število naraslo na 120 do 150, so še napovedali.

Slovenija bo vzpostavitev Yaskawine kočevske tovarne podprla s 5,6 milijona evrov.

Kot so Yaskawini vodilni povedali ob polaganju njenega temeljnega kamna, bodo poleg tovarne, ki bo izdelovala industrijske robote, odprli še center za raziskave in razvoj. S tem bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje s Fakulteto za strojništvo, Fakulteto za elektrotehniko in z Institutom Jožef Stefan.

Japonska korporacija Yaskawa Electric je sicer leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije.

Za novo tovarno robotov v Kočevju so v Ribnici ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Nova tovarna meri 120 krat 92 metrov, imela bo nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov uporabne površine. Do leta 2023 naj bi zaposlovala približno 200 ljudi, letno pa bo izdelala 6000 robotov.

Prvi mož družbe Yaskawa Europe Manfred Stern je maja s slovenskim gospodarskim ministrstvom in kočevsko občino podpisal tudi pismo o nameri postavitve obratov za proizvodnjo elektromotorjev in elektronskih komponent. V njem naj bi zaposlili do 250 ljudi, v Kočevje pa naj bi Yaskawa tako skupaj prinesla do 500 zaposlitev.

Naložba naj bi stala od 20 do 30 milijonov evrov. Stern je dejal, da naj bi zemljišče za dodatna obrata zagotovili nekje do aprila prihodnje leto. Za vse skupaj bo Yaskawa v prihodnjih letih potrebovala okoli sedem hektarov dodatnih zemljišč, proizvodnja pa naj bi stekla najkasneje v dveh letih. Tovrstno proizvodnjo ima Yaskawa sicer že na Škotskem, kočevska obrata pa bosta evropske zmogljivosti še okrepila.

Proizvodnja v Sloveniji naj bi zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, za tiste robote, ki bodo še naprej prihajali iz Japonske, pa bo Slovenija osrednja točka za distribucijo.

Novi obrat nameravajo zgraditi ob kočevski oz. ob svoji prvi evropski tovarni robotov.