c S
Dars se namerava letos razdolžiti za 220 milijonov evrov 19.11.2018 07:19 Ljubljana, 18. novembra (STA) - Dars v zadnjih letih povečuje prihodke, tudi na račun uvedbe elektronskega cestninjenja za tovorna vozila. Letos se bodo po besedah prvega moža Darsa Tomaža Vidica prihodki od cestnin ustavili pri okoli 450 milijonov evrov, kar jim bo omogočilo nadaljnje razdolževanje. Letos se nameravajo razdolžiti za 220 milijonov evrov.

"Dars je trenutno zadolžen za okoli 2,3 milijarde evrov, pri čemer je neto zadolženost znatno nižja, ker imamo visoka sredstva v depozitih," je za STA pojasnil Vidic in izpostavil, da bodo letos in prihodnje leto glavnico občutno znižali.

"To glavnico z lahkoto servisiramo. Za obresti namenjamo manj kot 40 milijonov evrov, to pa zato, ker so obrestne mere trenutno zelo nizke," je dodal. Na Darsu so po besedah prvega moža v zadnjih letih okoliščine s pridom izkoristili in razmerje pri deležih kreditov s fiksno in variabilno obrestno mero praktično obrnili.

Danes ima Dars po Vidičevih pojasnilih dve tretjini glavnice s fiksno obrestno mero, tretjino pa z variabilno. "Še pred nekaj leti je bilo razmerje ravno obratno," je dejal.

V letošnjem letu se namerava Dars razdolžiti za 220 milijonov evrov, za 210 milijonov evrov pa v prihodnjem letu. Kot je ob tem pojasnil Vidic, je Dars v zadnjih treh letih za okoli 100 milijonov evrov zvišal prihodke. "Leta 2015 je Dars zabeležil 350 milijonov evrov od pobrane cestnine, letos jih bomo okoli 450 milijonov evrov," je dejal. Cestnina sicer predstavlja 95 odstotkov vseh Darsovih prihodkov.