c S
Primat lani skoraj prepolovil proizvodnjo 19.11.2018 07:19 Maribor, 18. novembra (STA) - Mariborski Primat, eden vodilnih evropskih proizvajalcev varnostne opreme, ki je v pretežni lasti menedžerjev družbe, je po nekaj letih znatne rasti lani zabeležil občuten padec prodaje. Prihodki so iz več kot 20 milijonov v letu 2016 padli na vsega enajst milijonov evrov, družba pa je leto končala z 800.000 evri izgube.

Primat je v nekaj zadnjih letih beležil prihodke okoli 20 milijonov evrov in temu primeren dobiček, prav tako je zaposloval in posle za večinoma tuje naročnike opravljal tudi že z več kot 200 delavci.

Kot je v letnem poročilu podjetja, objavljenem na spletni strani Ajpesa, pojasnila dolgoletna predsednica uprave Slavica Marinič, se s sedanjimi številkami vračajo na primerljivo obdobje pred letom 2014, kar za njih pomeni nujno prilagajanje ter večjo učinkovitost. Že ob koncu lanskega leta so med drugim število zaposlenih znižali za okoli 30.

"Med letoma 2014 in 2016 smo s projektnimi posli obseg poslovanja praktično podvojili. Vendar so bili ti posli začasne narave, nastopili so nepričakovano in ni bilo znano, kako dolgo bodo trajali. Lani jih nismo več beležili," je pojasnila Mariničeva in dodala, da je lanska izguba posledica dejstva, da se novim razmeram niso pravočasno prilagodili.

Kljub neugodnemu poslovanju jim je lani pri največjem kupcu Diebold Nixdorf uspelo ohraniti status glavnega dobavitelja bankomatnih blagajn do leta 2023, s pridobitvijo potrdila o usposobljenosti njihove hčerinske družbe v Baljevcu za proizvodnjo certificiranih proizvodov s področja varnostne opreme pa so si odprli možnosti za nadaljnji razvoj proizvodnje v Srbiji.

Prav na področju varnostne opreme so v družbi zaznali največji padec prodaje. Če so lani načrtovali dobrih 15 milijonov evrov prihodkov, so jih ustvarili le 9,5 milijona evrov, kar pa je še vedno predstavljalo 85 odstotkov celotne prodaje. So pa za malenkost dvignili prihodke od proizvodnje kovinskega pohištva in skladiščne opreme ter ostale prihodke.

Primat je sicer tudi lani na tujih trgih ustvaril kar 90 odstotkov prometa, od tega dobro polovico v državah EU, zlasti na Madžarskem ter v Nemčiji in Veliki Britaniji. Izven Evrope so njihovi največji trgi ZDA in Kitajska. V letošnjem letu družba načrtuje nekaj manj kot 12 milijonov evrov prodaje.