c S
Tajfun Planina lani z rastjo prihodkov in dobička 19.11.2018 07:20 Šentjur, 18. novembra (STA) - Tajfun Planina, ki proizvaja kmetijske in gozdarske stroje, je lani ustvaril 23,2 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je skoraj štiri milijone evrov več kot leto prej. Čisti dobiček, ki je leta 2016 znašal dobrih 473.000 evrov, je lani porasel na dobra dva milijona evrov.

Kot je v poslovnem poročilu za lani, objavljenem na spletni strani Ajpesa, zapisal direktor podjetja Iztok Špan, je bilo leto 2017 za Tajfun Planina, ki zaposluje 225 delavcev, izjemno pomembno. Začeli so namreč z največjo tehnološko posodobitvijo v zgodovini podjetja.

S to potezo so, kot je dejal, skozi velika vrata vstopili v svet zahtevnejše logistike, kot so gozdarska in reciklažna dvigala, senena dvigala in gozdarske prikolice. Zgradili so tudi novo proizvodno halo in nabavili nove stroje.

Po Španovih besedah se je skupina Tajfun, ki ima pet hčerinskih družb, dobro uveljavila v novem segmentu kmetijske logistike s svojo linijo visečih senenih dvigal. Še vedno pa podjetje napreduje v razvoju in izdelavi najmodernejše gozdarske tehnike, ki je še vedno njihovo glavno področje delovanja. Lani je Tajfun Planina razvil in predstavil nove izdelke v segmentu biomase, gozdarskih vitlov in gozdarskih dvigal.

Vsa tri področja delovanja - gozdarstvo, reciklaža in kmetijstvo - so njihova "usmeritev, strast in moralna smernica in vsa tri so pogoj za zdravo in dolgo življenje bodočih generacij", je še dejal Špan.

Letos Tajfun nadaljuje z nabavo novih strojev. Tako so že januarja usposobili novo sodobno lakirno linijo, za varilne celice pa usposabljajo nove varilce, da bodo znali delati na teh strojih.

Družba letos načrtuje 25 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje ter dobiček v višini 2,3 milijona evrov.

Tajfun Planina je proizvodno podjetje s sedežem na Planini pri Sevnici, na trgu pa je prisotno od leta 1974. S prodajno mrežo v več kot 50 državah po svetu, servisom in poprodajno podporo zagotavljajo rešitve na področju gozdarske mehanizacije. Njihov osnovnih proizvodni program obsega eno- in dvobobenske gozdarske vitle, rezalno-cepilne stroje in mobilne gozdarske žičnice ter dodatno gozdarsko opremo. Najnovejša izdelka sta hidravlično traktorsko dvigalo in viseče dvigalo.