c S
Schenker Slovenija lani povečal prihodke in dobiček 19.11.2018 07:20 Ljubljana, 18. novembra (STA) - Družba za prevoz in logistične dejavnosti Schenker mednarodna špedicija, slovenska podružnica nemške družbe DB Schenker, je lani ustvarila 45,62 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 19 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za devet odstotkov na 3,39 milijona evrov.

Dobička pred davki je bilo za 4,05 milijona evrov, kar je 15 odstotkov več kot leto pred tem, je razvidno iz letnega poročila družbe, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

Struktura prihodkov od prodaje po produktih se je lani v primerjavi z letom 2016 nekoliko spremenila. Delež cestnega prometa, ki v celotni prodaji predstavlja večino prihodkov od prodaje, se je znižal za 6,7 odstotne točke na 42,4 odstotka. Delež pomorskega prometa se je medtem zvišal za 3,3 odstotne točke na 23,8 odstotka, kar gre pripisati uspešni uvedbi novega programa na področju ladijskih prevozov. Precej se je povečal tudi delež železniškega prometa, in sicer z 1,7 na 5,7 odstotka.

Kot je v poročilu zapisala direktorica družbe Valerija Špacapan Friš, so lani med drugim začeli s postopkom pridobitve certifikata za medicinske pripomočke. "Istočasno poteka toliko projektov na lokalni in globalni ravni kot še nikoli poprej," je dodala. Družba veliko pozornosti med drugim usmerja v skladiščenje farmacevtskih izdelkov.

Pri kamionskih prevozih se je število pošiljk v izvozu lani v primerjavi z letom poprej povečalo za 7,9 odstotka, v uvozu pa zmanjšalo za sedem odstotkov. Skupna teža prepeljanega tovora v tonah se je povečala za 6,1 odstotka.

Oddelek distribucije je lani poskrbel za lokalni prevoz 113.756 pošiljk, kar je 10.633 pošiljk več kot predlani. Po navedbah družbe je to posledica pridobitve novih poslov. Za investicije je Schenker lani namenil 366.575 evrov.

V leto 2017 je družba, ki je z DB Schenker del logistične divizije družbe Deutsche Bahn, vstopila s 138 zaposlenimi, konec leta pa je imela dva več. Delavcev z magisterijem, višjo in visoko izobrazbo je bilo lani 39 odstotkov, s srednjo šolo 49 odstotkov, s četrto oziroma nižjo stopnjo izobrazbe pa 12 odstotkov.