c S
Na kongresu Sviza tudi volitve glavnega tajnika 19.11.2018 07:30 Portorož, 19. novembra (STA) - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo danes v Portorožu začel dvodnevni kongres. Na njem bodo med drugim izvedli volitve za nadzorni odbor, statutarno komisijo ter glavnega tajnika za prihodnje štiriletno obdobje. Za ta položaj se znova poteguje aktualni tajnik Branimir Štrukelj, ki je tudi edini kandidat.

Kot je za STA povedal Štrukelj, ki je že 22 let v vodstvu Sviza, so ga kot edinega kandidata za glavnega tajnika sindikata predlagali skoraj vsi območni odbori Sviza.

Na kongres je Sviz povabil 188 delegatov, udeležilo pa se ga bo še več gostov, tudi iz tujine. Zaradi drugih obveznosti se kongresa ne bosta mogla udeležiti ministra za izobraževanje, znanost in šport ter za kulturo, Jernej Pikalo in Dejan Prešiček, ki ju bosta na dogodku nadomeščala državna sekretarja, so zapisali na spletni strani Sviza.

V uvodu zasedanja kongresa se bodo delegati seznanili s poročili nadzornega odbora in komisije za statutarna vprašanja in pritožbe Sviza za mandatno obdobje 2014-2018. V nadaljevanju bo po napovedi sindikata Štrukelj kritično ocenil preteklo štiriletno obdobje, ki ga je zaznamovalo okrevanje po najostrejši družbeni in ekonomski krizi poznega kapitalizma.

Posebna tema na tokratnem kongresu bo namenjena razpravi o zahtevah za zvišanje plač ter izboljšanje delovnih pogojev v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi. Ker bodo oziroma so v času kongresa pogajanja med vlado in sindikati na vrhuncu, se obeta zelo aktivna in burna razprava, obenem pa je mogoče pričakovati tudi, da bi lahko delegatke in delegati po razpravi sprejeli zavezujoča stališča za pogajalce sindikata, so še navedli na Svizu, ki sicer združuje več kot 38.000 članov v prosveti, znanosti in kulturi.

Na dnevnem redu kongresa je še obravnava in sprejem programskih usmeritev sindikata za mandatno obdobje 2018-2022.