c S
Republiški stanovanjski sklad bo sofinanciral gradnjo oskrbovanih stanovanj v Velenju 16.11.2018 10:23 Velenje, 16. novembra (STA) - Republiški stanovanjski sklad bo sofinanciral gradnjo oskrbovanih stanovanj v Velenju v višini 546.470 evrov. Za stanovanja je sklad odobril 238.396 evrov dolgoročnega posojila z odplačilno dobo 25 let in 12-mesečnim Euribor plus 0,3 odstotka. Skupna vrednost gradnje 15 oskrbovanih stanovanj pa znaša skoraj 1,5 milijona evrov.

Velenjska občina bo za gradnjo najemnih oskrbovanih stanovanj prispevala 693.199 evrov oz. 46,90 odstotka potrebnih sredstev, so sporočili z občine.

Zgrajena stanovanja bo občina oddala v najem po veljavni prednostni listi na podlagi pravilnika, ki ga bo potrdil velenjski mestni svet. Osnutek pravilnika je komisija, ki jo je imenoval velenjski župan Bojan Kontič, že pripravila in bo dan v proceduro sprejema spomladi prihodnje leto.

Gradnja oskrbovanih stanovanj se je že začela septembra na lokaciji ob Domu za varstvo odraslih Velenje. Stanovanja, ki bodo zgrajena do konca leta 2019, bodo namenjena za eno do dve osebi, velenjska občina pa jih bo oddajala v neprofitni najem.

Ob začetku gradnje je Kontič ocenil, da je izbrana lokacija za gradnjo najustreznejša tako s stališča kakovosti bivanja, saj je v bližini Dom za varstvo odraslih z možnostjo koriščenja domskih uslug, kot s prostorskega stališča, ker so v neposredni bližini Zdravstveni dom Velenje, lekarna, trgovine in lokalni promet. Po njegovih besedah se prav tako v bližini nahaja Sončni park.

Poleg oskrbovanih stanovanj je načrtovano tudi parkirišče s 24 parkirnimi mesti, od tega bodo tri namenjena invalidom. Oskrbovana stanovanja bodo zgrajena skladno s pravilnikom o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev oskrbovanih stanovanj za starejše, ki ga je izdalo okoljsko ministrstvo.