c S
Ina prevzela Enijeve plinske posle v severnem Jadranu 16.11.2018 07:01 Zagreb, 15. novembra (STA) - Hrvaška energetska družba Ina je danes zaključila postopek prevzema celotnega deleža v hrvaški podružnici italijanske družbe Eni, so sporočili iz Ine. Ina je tako postala edini delničar podjetja Eni Croatia, ki črpa ogljikovodike na poljih, imenovani Severni Jadran in Marica. Vrednosti posla niso razkrili.

Eni Croatia in Ina sta bila enakopravna partnerja pri črpanju na poljih v severnem Jadranu. S prevzemom deleža od dosedanjega italijanskega partnerja bo Ina prvič samostojno vodila črpanje nafte in plina v Jadranu na območjih, ki se nahajajo v hrvaškem epikontinentalnem pasu.

V današnjem obvestilu za vlagatelje, ki je objavljeno na zagrebški borzi, so zapisali, da bo Ina s prevzemom Enijeve podružnice dnevno proizvodnjo plina povečala za približno deset odstotkov, kar "predstavlja pomemben korak v procesu prenove rezerv".

Kot so dodali, bodo plin s polja Severni Jadran usmerili v hrvaško distribucijsko mrežo, "kar bo izboljšalo varnost oskrbe hrvaškega trga", medtem ko bodo plin s polja Marica še naprej pošiljali proti Italiji, kot to določa pogodba. Napovedali so tudi nova vlaganja na obeh lokacijah za črpanje ogljikovodikov.

V sporočilu so zapisali, da so izpolnjeni vsi pogoji za prevzem, kar med drugim pomeni, da je hrvaška agencija za konkurenco transakcijo odobrila.

V Ini so konec junija letos ob napovedi prevzema ocenili, da nahajališči zagotavljata 4,3 milijona dokazanih in verjetnih zalog 159-litrskih sodov nafte, predvidena je tudi proizvodnja 380.000 kubičnih metrov plina dnevno.

Približno 49-odstotni lastniški delež v Ini ima madžarska energetska družba Mol, medtem ko je približno 44-odstotni delež v lasti hrvaške države. Hrvaška vlada je pred letom in pol napovedala, da namerava odkupiti Molov delež v Ini.