c S
Vlada o gospodarskih temah 16.11.2018 07:01 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Vlada je danes med drugim razrešila vodstvo Agencije RS za vode (Arso) in Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ter začasno na vrh agencij imenovala Gregorja Slugo in Mirana Miheliča. Dopolnila je uredbo o odpadni električni in elektronski opremi ter zvišala zneske najnižjih zavarovalnih vsot za zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

Vlada je s položaja generalnega direktorja Arsa razrešila Joška Kneza in za v. d. generalnega direktorja agencije imenovala Slugo, s položaja generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja pa je razrešila Benedikta Jeranka in s petkom na predlog resorne ministrice Aleksandre Pivec za v. d. generalnega direktorja agencije imenovala Miheliča, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada je dopolnila uredbo o odpadni električni in elektronski opremi in jo uskladila z evropskim pravnim redom. Med drugim je v uredbi črtana določba, ki vsakemu proizvajalcu prepušča možnost odločitve, da v ceni električne in elektronske opreme, ki jo daje na trg, ločeno prikaže stroške zbiranja in obdelave odpadkov. Poleg tega so jasno določeni in od ukrepov prevzemanja odpadne električne in elektronske opreme pri distributerju razmejeni ukrepi za prevzem v posebnih primerih.

Sledeč julija objavljenemu sklepu Evropske komisije je vlada zvišala zneske najnižjih zavarovalnih vsot za zavarovanje avtomobilske odgovornosti. V primeru telesne poškodbe se najnižja zavarovalna vsota zvišuje s pet na 5,24 milijona evrov na škodni dogodek ne glede na število oškodovancev oz. 1,05 milijona evrov na oškodovanca, v primeru gmotne škode pa z enega na 1,05 milijona evrov na škodni dogodek.

Vlada je sklenila, da podpira Pobudo za vodik, ki je bila predstavljena 17. in 18. septembra v Linzu v Avstriji. Iniciativa je splošne narave in poziva k spodbujanju trajnostne tehnologije vodika za dekarbonizacijo energetskega sistema ter k ustvarjanju višjih sinergij, zlasti na področju skladiščenja, prevoza in industrije.

Vlada je podprla predlog evropske uredbe o določitvi ribolovnih možnosti za ribiška plovila za nekatere staleže globokomorskih rib za leti 2019 in 2020. Predlog uredbe ne zadeva slovenskega ribištva, saj slovenski ribiči ne izvajajo ribolova v Atlantiku, ki ga zadeva predlog uredbe, so zapisali.

V predsodnem postopku je odgovorila na uradni opomin Evropske komisije zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz direktive o energetski učinkovitosti. V odgovoru so pojasnili ustrezne slovenske predpise, postopke in ravnanja v primeru očitanih pomanjkljivosti.

Zaradi sprememb v sestavi vlade oz. njenih služb je iz Ekonomsko-socialnega sveta razrešila Bredo Božnik in Matejo Vraničar Erman ter namesto njiju za člana sveta imenovala državnega sekretarja na ministrstvu za delo Tilna Božiča in državno sekretarko finančnega ministrstva Natalijo Kovač Jereb.

Vlada je s ciljem večje učinkovitosti dela danes prilagodila tudi članstvo in naloge projektnega sveta za prenovo sistema obdavčitve nepremičnin, ki bo v novem mandatu ciljno usmerjeno v uveljavitev novega sistema obdavčitve nepremičnin. Za predsednico projektnega sveta za prenovo sistema obdavčitve nepremičnin je vlada imenovala državno sekretarko na ministrstvu za finance Natalijo Kovač Jereb, za podpredsednico strokovnjakinjo Andrejo Cirman in za vodjo projekta Jožeta Novaka z ministrstva za finance.

Vlada je sklenila, da ne podpira predloga novele zakona o dohodnini, s katerim so poslanci NSi želeli povišati splošno dohodninsko olajšavo. Prav tako ne podpirajo predloga SDS za spremembo zakona o motornih vozilih.