c S
V zelenjavni verigi dogovor o odkupu 16.11.2018 07:11 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Odbor zelenjavne verige se je v sredo na temo viškov nekatere zelenjave na trgu sestal na izredni seji. Trgovci, ki so partnerji zelenjavne verige, so se odločili, da bodo pridelovalcem pomagali tako, da bodo v skladu z možnostmi prodaje prednostno odkupili zelenjavo slovenskega porekla.

Pridelovalci bodo, kot so se dogovorili na seji, v bodoče pri sklepanju pogodb bolj natančni glede na obseg pridelave, vrsto in termin ponudbe do trgovcev, so sporočili s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in dodali: "V trgovinah bodo zaostrili nadzor porekla zelenjave, kmetijske zadruge pa bodo zbrale podatke o površinah z zelenjavo pri njihovih pridelovalcih in tako ugotovile dejanske zmožnosti pridelave zelenjave."

Nekateri pridelovalci namreč opozarjajo, da so naročila s strani trgovcev trenutno zelo majhna in jim zato ostaja na zalogi precej zelenjave, največ ohrovta, brokolija, cvetače, kitajskega zelja, cikorije in koromača. Za zelenjavo, ki jo uspejo prodati večjim trgovskim sistemom, pa je odkupna cena občutno prenizka in ne pokrije proizvodnih stroškov.

Tudi trgovci ugotavljajo, da je prodaja zelenjave to jesen v trgovinah nekoliko manjša, kar je verjetno posledica toplega jesenskega vremena.

"Potrošniki imajo na svojih vrtovih še precej zelenjave, poleg tega v tako toplem vremenu ne kuhajo jedi iz zelenjave, kot je ohrovt, zelje, brokoli. Po cikoriji je povpraševanje majhno, ker jo potrošniki premalo poznajo. Kot vedno pa poleti primanjkuje slovenske solate, bučk, kumar in korenja," so navedli.

Partnerji zelenjavne verige so sicer pregledali načrte ponudbe in odkupa za nekatere zelenjadnice po mesecih v letošnjem letu in ugotovili precejšnja neskladja v načrtovani ponudbi in povpraševanju.

"Na trgu je določene zelenjave preveč, druge pa premalo in morajo trgovci manjkajoče količine dopolnjevati z uvoženo zelenjavo. Pridelovalci so sicer imeli pripravljene terminske in količinske načrte, vendar so bili ti premalo usklajeni z možnostjo odkupa," so še zapisali na KGZS.