c S
Na kratko iz gospodarstva 16.11.2018 07:14 Ljubljana, 15. novembra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je v tem tednu sklenilo devet mesecev trajajoča prizadevanja in pogajanja za skupinski izstop oz. odprodajo delnic malih delničarjev družbe Marles, združenih pod okriljem delničarskega sporazuma oz. "Delniške opore". Končna prodajna cena je 2,30 evra na delnico, kar je 77 odstotkov več od predhodno znane cene. Prodaja se bo izvedla v začetku decembra, preostalih 150 malih delničarjev pa se prodajnemu svežnju delnic lahko priključi najkasneje do konca novembra, so ob tem zapisali v VZMD.

Člani uprave in nadzornega sveta NLB so razkrili, koliko delnic NLB so kupili v nedavni delni privatizaciji banke po metodi IPO, v kateri je bilo za delnico odšteti 51,50 evra. Največ sta jih kupila predsednik uprave Blaž Brodnjak in nadzornega sveta Primož Karpe. Prvi jih je kupil 1136 v skupnem znesku 58.504 evrov, drugi 606 v vrednosti 31.209 evrov. Ostali so jih kupili med 151 in 378. Le član nadzornega sveta David Simon je kupil delnice v obliki GDR (cena v primeru GDR je znašala 10,30 evra), in sicer 2910 v skupni vrednosti 29.973 evrov, je razvidno iz objave na spletni strani Ljubljanske borze.

Dunajska nepremičninska družba Immofinanz je kupila osem maloprodajnih centrov v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem, s čimer širi svojo blagovno znamko Stop Shop. Skupna nabavna cena znaša 90,5 milijona evrov. Nepremičninski paket v Sloveniji s približno 22.000 kvadratnih metrov najemnih površin vključuje maloprodajne centre v Mariboru, Krškem in na Ptuju, ki se bodo pridružili šestim maloprodajnim centrom s skupno 30.000 kvadratnih metrov površin, so sporočili iz družbe.

Skupščina Sberbanke je na današnji skupščini za članico nadzornega sveta imenovala Natašo Pukl, štiriletni mandat ji je začel teči z današnjim dnem. Ni pa skupščina odločala o imenovanju Dragutina Bohuša za nadzornika, saj je ta umaknil kandidaturo, izhaja iz zapisnika skupščina, objavljenega na spletni strani Ajpesa.

Delničarji družbe Istrabenz turizem so se na sredini skupščini seznanili, da je Matiji Krajncu 12. oktobra prenehal mandat člana nadzornega sveta, in za novega nadzornika z dnevom skupščine za šestletni mandat imenovali Mirana Kalčiča, izhaja iz zapisnika skupščina, objavljenega na spletni strani Ajpesa.