c S
ZDA uvedle sankcije proti 17 savdskim državljanom 16.11.2018 07:14 Washington, 15. novembra (STA) - ZDA so danes proti 17 državljanom Savdske Arabije zaradi njihove domnevne vpletenosti v umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija na savdskem konzulatu v Istanbulu uvedle gospodarske sankcije in prepoved potovanj v ZDA. Med njimi so tudi tesni sodelavci savskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana.

"Savdski uradniki, proti katerim smo uvedli sankcije, so vpleteni v okruten umor Džamala Hašodžija," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal ameriški finančni minister Steven Mnuchin. Ti posamezniki, ki so sodelovali pri načrtovanju umora novinarja, se morajo soočiti s posledicami svojih dejanj, je dodal.

Med 17 Savdijci, proti katerim je Washington uvedel sankcije, sta desni roki savdskega prestolonaslednika, Savd Al Kahtani in Maher Mutreb, pa tudi Mohamed Alotajbi, generalni konzul na savdskem konzulatu v Istanbulu, kjer so 2. oktobra umorili Hašodžija.

Washington je sankcije uvedel potem, ko je savdski državni tožilec danes sporočil, da zahteva smrtno kazen za pet Savdijcev, obtoženih sodelovanja pri umoru savdskega novinarja, zanikal pa kakršnokoli vpletenost savdskega princa Mohameda.