c S
Loginova petič zapored na vrhu lestvice 100 najbogatejših 16.11.2018 07:14 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Zakonca Samo in Iza Login sta peto leto zapored na prvem mestu lestvice 100 najbogatejših Slovencev, ki jo pripravlja revija Manager. Njuno premoženje je ocenjeno na 689 milijonov evrov. Skupno premoženje stotih najbogatejših je letos doseglo nov rekord, 5,7 milijarde evrov, kar je 10 odstotkov več kot lani.

Loginova sta glavna ustanovitelja podjetja z mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki so ga januarja 2016 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. Zakonca Login sta objavila, da sta celotno kupnino prenesla na družinsko dobrodelno organizacijo, ki se bo neprofitno ukvarjala z reševanjem globalnih okoljskih problemov. Prvi projekt, ki ga je fundacija podprla, je projekt modne oblikovalke Mateje Benedetti z luksuznimi oblačili iz ekoloških materialov, so sporočili iz časnika Finance, ki izdaja revijo Manager.

Na drugem mestu lestvice je Sandi Češko iz Studia Moderna (334 milijonov evrov), na tretjem pa Marko Pistotnik, ki je bil med lastniki Outfit 7 (210 milijonov evrov).

V prvi deseterici sledijo Joc Pečečnik iz Interblocka (194 milijonov evrov), Tatjana in Albin Doberšek iz Engineering Dobersek (183 milijonov evrov), družina Lah z lastništvom družb Aluber in Ampelus (152 milijonov evrov), Igor Akrapovič iz družbe Akrapovič (129 milijonov evrov), Damian Merlak, donedavni solastnik Bitstampa (124 milijonov evrov), Gabrijel in Petra Rejc iz družbe Efaflex (118 milijonov evrov) ter Bogomir Strašek iz družbe KLS Ljubno (105 milijonov evrov).

Poleg rekordnega skupnega premoženja je letos najvišji doslej tudi prag za uvrstitev na lestvico - premoženje 100. najbogatejšega Slovenca znaša 24,2 milijona evrov, potem ko je bilo lani pri 20,4 milijona evrov.

Na letošnji lestvici je pet novincev in pet ljudi ali družin, ki so se po premoru znova vrnili med 100 najbogatejših.

Premoženje, ki ga vrednotijo za potrebe lestvice, so v veliki večini deleži podjetij v (so)lastništvu Slovencev. Ker je več podjetnikov v zadnjih letih že prodalo podjetja, v skupni vsoti premoženja vseh 100 najbogatejših Slovencev narašča delež prejetih kupnin, letos te pomenijo že približno četrtino, pojasnjujejo v časniku Finance.

Pretežno s kupnino za podjetje sta na lestvici tudi ustanovitelja kriptomenjalnice Bitstamp Merlak in Nejc Kodrič (11. mesto, 103 milijone evrov), ki sta jo pred koncem oktobra prodala korejskemu kupcu. Merlak in Kordič sta imela v Bitstampu po 32,5-odstotni delež, do razlike v vrednosti premoženja pa je prišlo, ker je Merlak razkril še nekatere svoje druge naložbe.

Najvišje uvrščeni novinec je Izet Rastoder (40. mesto, 36,2 milijona evrov), lastnik podjetja Rastoder, ki trguje z eksotičnim sadjem, predvsem z bananami. Rastoder je v zadnjem času znan po nakupih nekaterih nasedlih nepremičninskih projektov v Ljubljani, med drugim trgovskega dela športno-poslovnega centra Stožice.

Novi na lestvici so še lastnik podjetja Preskok Željko Radilović (58. mesto, 30,9 milijona evrov), lastnika podjetja Inel Črt in Ivan Cencelj (60. mesto, 30,2 milijona evrov), Matevž in Miha Kirn iz Calcita (82. mesto, 27,3 milijona evrov) ter Marjan Pogačnik (94. mesto, 25,3 milijona evrov), ki je pred 10 leti od prejšnjih lastnikov kupil večinski delež takrat močno zadolženega podjetja Iskra Mehanizmi.

Na lestvico so se po eno- ali večletnem premoru vrnili Diana Dimnik iz Medias International, Edvard in Ivica Svetlik s Hidrio, Ivan Kralj, nekdanji lastnik družbe Arex, Andrej Poglajen s Trgogradom ter Savo Grilj z družino z družbo Konus Konex.