c S
ESS danes o minimalni plači 16.11.2018 07:31 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Socialni partnerji bodo danes na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) obravnavali predlog novele zakona o minimalni plači, ki ga je v DZ vložila Levica in ima podporo koalicije, predvideva pa izločitev dodatkov in dvig minimalne plače. Delodajalci opozarjajo, da je treba minimalno plačo določiti v socialnem dialogu.

Predlog novele, ki so ga s podpisi podprle tudi vse koalicijske poslanske skupine in čaka na obravnavo v DZ, predvideva, da bi se minimalna plača s sedanjih okoli 638 evrov neto prihodnje leto zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto.

Poleg tega bi iz minimalne plače izključili vse dodatke, z letom 2021 pa uvedli formulo za njen izračun, po kateri bi morala biti minimalna plača vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Po trenutnem izračunu to pomeni 736 evrov.

Vložitev predloga in podpora koalicije je razburila delodajalske organizacije, ki so poudarile, da mora biti določanje minimalne plače predmet posvetovanj in usklajevanj med socialnimi partnerji.

Na dnevnem redu ESS so danes med drugim tudi poročilo o delu inšpektorata za delo v lanskem letu, poročilo o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za lani ter poročilo strokovnega odbora za obravnavo predloga načrta za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja za leto 2019.