c S
MHP Holding: Poslovni rezultati omogočajo pričetek vlaganj v Perutnino 15.11.2018 13:31 Ptuj, 15. novembra (STA) - Ukrajinsko kmetijsko in živilskopredelovalno podjetje MHP Holding je na podlagi dobrih poslovnih rezultatov, ki so jih objavili ta teden, pripravljeno na pričetek vlaganj v Perutnino Ptuj. Ti se bodo pričeli, ko bo prevzem odobren, so danes sporočili iz družbe, ki za dokončen odkup ptujske skupine od Sija čaka na odločitev varuha konkurence.

Kot poudarjajo v MHP, njihovi zadnji poslovni rezultati kažejo povečanje proizvodnje, izvoza in prihodkov, zdravo finančno stanje pa jim v letu 2019 omogoča za okoli 200 milijonov evrov naložb. Te bodo po njihovih besedah namenjene predvsem nadaljnji širitvi in nadaljevanju organske rasti perutninske proizvodnje v Ukrajini ter pričetku vlaganj v Sloveniji.

V ukrajinskem holdingu prve naložbe v Perutnino Ptuj načrtujejo že naslednje leto, v ta namen pa je upravni odbor že odobril 60 milijonov evrov. Ob tem poudarjajo, da bo prevzem slovenske družbe za njih pomenil "strateški korak, ki bo Perutnini Ptuj dal dodano vrednost in okrepil njen položaj na mednarodnem trgu".

Po besedah izvršne direktorice in glavna finančne direktorice MHP Holdinga Viktorije Kapelyushnaye rezultati kažejo, da so temelji njihovega poslovanja z novo rastjo proizvodnje ter povečanjem izvoza in prihodkov trdni.

"Rast in povečanje se kažeta tako v tretjem četrtletju poslovnega leta kot v vseh devetih mesecih leta 2018. To je popolnoma v skladu z načrti in proračunom, dober finančni položaj pa omogoča naše načrte za rast poslovanja v letu 2019," je še dodala.

Napovedana vlaganja, o katerih je ta teden na Ptuju spregovoril tudi neizvršni direktor holdinga John Rich, so po njihovih besedah ključnega pomena za uresničitev strateškega poslovnega načrta za Perutnino. Slednji predvideva nadaljnji razvoj tako obstoječih izdelkov in močnih blagovnih znamk kot rasti prodaje v Sloveniji ter širši regiji.

Ob tem so v ukrajinskem holdingu še dodali, da spoštujejo vse mednarodne standarde, zato so prepričani, da bo Agencija za varstvo konkurence v Sloveniji kmalu izdala soglasje za njihov prevzem.

Rich je sicer ta teden o resnosti njihovih namenov in možnostih nadaljnjega razvoja prepričeval tudi rejce perutnine in aktualne kooperante ptujske družbe. Ti so bili s slišanim večinoma zadovoljni, a je že dan pozneje v Ljubljani na domnevno sporne prakse Ukrajincev na trgu EU znova opozoril njihov konkurent, francoski LDC, ki je bil prav tako interesent za nakup. Slovensko vlado je posvaril, da je pri odločitvi glede prevzema treba imeti pred sabo zaščito potrošnikov, kmetov in zaposlenih ter konkurence.