c S
Uber v četrtletju z milijardno izgubo 15.11.2018 10:02 San Francisco, 15. novembra (STA) - Ameriško tehnološko podjetje Uber je v tretjem četrtletju zabeležilo milijardno izgubo, potem ko je veliko vlagalo v kolesa, skuterje ter prevoz tovora in hrane. Zasebno podjetje je rezultate predstavilo v luči pričakovanega vstopa na borzo naslednje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uber je v tretjem četrtletju zabeležil izgubo v višini 1,1 milijarde dolarjev (970,6 milijona evrov). Prihodki podjetja so zrasli na tri milijarde dolarjev (2,6 milijarde evrov), skupne rezervacije pa so dosegle 12,7 milijarde dolarjev (11,2 milijarde evrov).

V prejšnjem četrtletju je izguba podjetja znašala približno 891 milijonov dolarjev, čisti prihodki pa 2,8 milijarde dolarjev. Skupne rezervacije so dosegle 12 milijard dolarjev.

Uber računa, da bo ob vstopu na borzo leta 2019 vrednost podjetja ocenjena na več kot sto milijard dolarjev oz. 88 milijard evrov, kar bi bila najvišja dosežena cena v tehnološkem sektorju. Zato naj bi si tudi prizadeval za vstop na borzo že v prvi in ne šele v drugi polovici leta.

Uber, ki posluje v več kot 60 državah, je pred kratkim prejel okoli 500 milijonov dolarjev od japonskega avtomobilskega velikana Toyota. V skladu z dogovorom, vrednim okoli 72 milijard dolarjev, bosta družbi skupaj razvijali samovozeča vozila za množično proizvodnjo.

Uber bo ponudil delnice na borzi do konca leta 2019 v skladu z investicijskim dogovorom z japonsko multinacionalko Softbank, ki ima v Uberju 15-odstotni delež.