c S
Cene nafte se dvigajo 15.11.2018 09:07 Singapur/Frankfurt, 15. novembra (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju rahlo zvišale. Nekoliko stabilizirale so se šele sredi tega tedna. Od začetka oktobra se je nafta pocenila za skoraj 20 dolarjev. Kot razlog za padanje cen analitiki navajajo številne izjeme pri sankcijah proti Iranu, sicer članu Opeca, ki so državi omogočale večji izvoz nafte.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena januarja, je bilo treba zjutraj odšteti 66,32 dolarja, kar je 20 centov več kot v sredo. Teksaška nafta za dobavo v decembru se je podražila za en cent na 56,26 dolarja.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bi lahko v nadaljnjem trgovanju v ospredje ponovno prišlo gibanje zalog nafte v ZDA. V sredo zvečer je interesno združenje American Petroleum Institute (API) sporočilo, da so pretekli teden ameriške zaloge nafte zrasle za 8,8 milijona sodov.

Opec je sicer v torek znižal svoje napovedi glede povpraševanja po nafti za letos in naslednje leto. Opec pričakuje, da se bo povpraševanje po nafti letos zvišalo za 1,5 milijona 159-litrskih sodov na dan, kar je 40.000 sodov manj kot v prejšnjih ocenah. Povpraševanje bi tako doseglo 98,79 milijona sodov na dan.