c S
Časar oproščen obtožb pri najemu varnostne službe 15.11.2018 08:26 Koper, 15. novembra (STA) - Sodnica na koprskem okrožnem sodišču je nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja in direktorja družbe WTN Nenada Vujinovića oprostila obtožbe o zlorabi položaja. Tožilstvo jima je očitalo, da sta s fiktivno pogodbo o nikoli opravljenem zunanjem varovanju denar iz Luke pretakala v žep Vujinovićevega podjetja.

Po obtožbi naj bi Časar in Vujinović s fiktivno pogodbo o nikoli opravljenem zunanjem varovanju pristaniškega kompleksa Luko spravila ob skoraj 80.000 evrov. Po prepričanju tožilstva je bil edini cilj fiktivne pogodbe zaslužek podjetja WTN. Od oktobra 2007 do leta 2009 naj bi tako Vujinovićevi varnostniki v civilnih oblekah in s svojimi avti opazovali dogajanje na zunanji strani luške ograje ter poročali tedanjemu delavskemu direktorju Pavlu Krumenakerju, spominja časnik.

Do angažiranja zunanjih varnostnikov je sicer prišlo, ker je bila luška varnostna služba tedaj zelo slaba, zaradi česar so neznanci čez ali skozi ograjo odnašali ukradene stvari, je na sojenju pričal Krumenaker, ki je bil sprva med obtoženimi, a je očitano mu dejanje medtem zastaralo, dodajajo Primorske novice.

Sodnica Nataša Tomazini Tonejc je na sredini razglasitvi sodbe povedala, da so bile ključne izpovedi varnostnikov, ki so opravljali delo, ter da postopek ni dokazal, da pogodba med Luko in WTN ni bila izvršena, še navajajo Primorske novice.

Tomazini Tonejčeva je še pojasnila, da čeprav kazensko sodišče ni vezano na odločitve v civilnih postopkih, tudi dokazi v omenjenem postopku niso dokazali, da WTN ni opravil dela po pogodbi. "Nekateri dokazi kažejo sicer na to, da to delo ni trajalo 24 ur dnevno, kot bi moralo, vendar to pomeni le, da so bile obveznosti WTN izpolnjene delno. Če so bile te storitve preplačane ali ne, pa je drugo vprašanje," so besede sodnice povzeli v časniku.

Tožilstvo je sicer za Časarja predlagalo 15 mesecev zaporne kazni, za Vujinovića pa 18 mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Tožilka Tamara Pahor je ob tem kot neverjetno ocenila, da v dveh letih nihče ne bi opazil varnostnikov, ki bi se sprehajali v okolici pristanišča. Ob tem se je vprašala, zakaj v Luki niso sami ukrepali, če je varnostna služba delala slabo, in zakaj je bilo tako težko sestaviti pisno poročilo. "Zato, ker niso imeli kaj napisati," je ocenila Pahorjeva.

Časar že prestaja zaporno kazen zaradi zlorabe položaja v zvezi z nepremičninskimi posli Luke Koper na območju Orleške gmajne pri Sežani, junija letos pa je bil na prvi stopnji obsojen še na dve leti in tri mesece zapora zaradi zlorabe položaja v zvezi s projektom logističnega centra Luke Koper v Beltincih.