c S
Na akademiji SBC o spodbujanju podjetništva v občinah 15.11.2018 08:25 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Na nedavni 4. akademiji Klub slovenskih podjetnikov (SBC) so vodilni nekaterih občin in družb iz teh občin ugotovili, da je treba spodbujati podjetništvo. Ta so namreč steber novih delovnih mest, ustvarjanja prihodkov in skupnega razvoja življenja prebivalcev.

Analiza Zlatega kamna, sistema za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave, je pokazala, da se dinamika nastajanja novih gospodarskih družb med letoma 2015 in 2018 kljub zelo ugodnim gospodarskim razmeram umirja.

Povprečno število podjetij na 1000 prebivalcev v 212 občinah je v povprečju znašalo 21,3. Njihova povprečna rast, ki kaže podjetniško klimo in dinamiko nekega kraja ter povzema ritem nastajanja novih podjetij in upošteva stopnjo njihovega preživetja, pa je v zadnjih štirih letih dosegla 0,6 podjetja na leto.

V opazovanem obdobju se je število gospodarskih družb na 1000 prebivalcev najbolj povečalo v Divači, in sicer za 9,5. Sledili so Kostel, Bohinj in Dobrepolje. Do upada števila podjetij pa je prišlo v krajih, ki veljajo za izrazito podjetniško razvite, kot so denimo Trzin, Prebold, Kranj, Grosuplje in Ljubljana.

"Upad v teh krajih je lahko napoved trenda, da bo prišlo v Sloveniji do umiritve rasti in stabilizacije števila podjetij. Če je bila povprečna rast števila podjetij po občinah med letoma 2008 in 2012 3,4 družbe na 1000 prebivalcev, je v zadnjih petih letih to povprečje le še 1,1 družbe," so navedli.